|

''İspiyoncu'' Papa

İngiliz Daily Mail gazetesi, Papa Francis''in, Cizvitlerin lideri olduğu dönemde Arjantin''deki cunta yönetimiyle işbirliği yaparak, iki papazın kaçırılıp işkence görmesine ortaklık ettiğini iddia etti.

Londra
00:00 - 18/03/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:19 - 17/03/2013 Pazar
Yeni Şafak
''İspiyoncu'' Papa
''İspiyoncu'' Papa

Yeni seçilen Arjantinli Papa Francis''in, 70''lerdeki cunta rejimine destek verdiğine yönelik iddialar yeni belgelerle neredeyse kesinlik kazandı. Daily Mail dün manşetten verdiği özel haberinde, cunta döneminde Arjantin''de kaçırılan papazlardan Orlando Yorio''nun rapor ettiği 27 sayfalık belgelere ulaştığını açıkladı. Yorio bu belgelerde, Papa Francis''in kendileri aleyhinde asılsız iddialar yayarak, cunta yönetiminin kendisi ve diğer papaz arkadaşına işkence yapmasına olanak sağladığını savundu.

1979''da yazılan gizli devlet belgelerinde de, ''Jorge Bergoglio (Papa) cunta yetkililerini, Peder Yorio ve Peder Francisco Jalics''in gerillalarla işbirliği yaptıklarından şüphelenildiği konusunda bilgilendirdi.'' ifadeleri yer alıyor.

FAKİRE YARDIM

Peder Yorio, serbest bırakılmasından 1 yıl sonra 1977 yılında Roma''daki Cizvitlere, başından geçenleri anlattığı bir rapor gönderir. Raporda Yorio, ağır işkenceye tabi tutulduklarını, 5 ay sonra ise yarı çıplak olarak bir araziye bırakıldıklarını detaylı olarak anlatıyor.

Düşman ayağa bakar!

İngiltere ile Arajantin arasındaki Falkland adaları krizinde taraf tutarak Londra yönetimini ''işgalci'' olarak tanımlayan yeni Papa Francis''e İngiliz öfkesi büyüyor. İngiliz basını son olarak Papa''nın ayakkabılarına ''taktı.'' Daily Mail gazetesi eski papanın ceylan derisinden yapılmış kırmızı ayakkabılarını hatırlatarak ''Francis neden daha kalitesiz siyah ayakkabı giyiyor'' eleştirisinde bulundu.


11 yıl önce