|

İsrail Türkiye'nin gücünü gördü

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, 9 vatandaşımızın şehit edildiği Mavi Marmara baskını için özür dilemesi dünyanın gündemine oturduBM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ilişkileri düzeltme kararından memnuniyet duyduğunu söyledi. Mısır'da Devrimin Yarını Partisi lideri Eymen Nur, 'İsrail, Türkiye'yi kilit rol oynayan ülke olarak kabul etti' dedi.

İstanbul
00:00 - 24/03/2013 Pazar
Güncelleme: 21:54 - 23/03/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
İsrail Türkiye'nin  gücünü gördü
İsrail Türkiye'nin gücünü gördü

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Mavi Marmara baskınından dolayı önceki gün Türkiye'den 'özür' dilemesi küresel ölçekte yankı buldu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail ile Türkiye'nin ilişkilerini düzeltme kararından memnuniyet duyduğunu bildirirken, Mısır'da Devrimin Yarını Partisi Genel Başkanı Eymen Nur, 'İsrail, gerçeklerin farkına vardı ve Türkiye'yi kilit rol oynayan ülke olarak kabul etti' dedi. Nur, İsrail'in bölgedeki en önemli ülke olan Türkiye ile arasını iyi tutmak zorunda olduğunu ifade etti. Lübnanlı siyasi analist Ali el-Emin de 'İsrail, Ortadoğu'nun sahne olduğu büyük değişimler sırasında, Türkiye ile sağlam ilişkiler kurmaya ihtiyaç duyuyordu' ifadesini kullandı. Türkiye ve İsrail'in ABD'nin stratejik ortakları olduğunu belirten Emin, 'Bu nedenle Obama'nın bu özürde payı olduğunu düşünüyorum' diye konuştu.

GAZZE DE ÖZÜR BEKLİYOR

İsrail Parlamentosu Knesset'teki Arap kökenli milletvekili Hanin Zoabi, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze halkından da özür dilemesi gerektiğini belirtti. Zoabi, yazılı açıklamasında 'Netanyahu, ambargo altındaki Gazze halkından da özür dilemeli. Ayrıca 9 insanın ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara saldırısının soruşturulması için uluslararası komisyon kurulmalıdır' ifadelerini kullandı. Zoabi, İsrail'in ambargoya ve yerleşim birimleri inşasına devam ederek normal bir yaşam sürmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Başbakanlık, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde Mavi Marmara baskını sebebiyle Türk halkından özür dilediğini, tazminat ödemeyi kabul ettiğini ve Gazze dahil Filistin topraklarına sivil halkın kullanacağı malların girişine ilişkin kısıtlamaları kaldırmayı kabul ettiğini bildirmişti.

Dünyada gündem oldu

İsrail'in özür açıklaması dünya medyasında da ana gündem maddesi oldu. ABD merkezli CNN televizyonu, gelişmeyi 'son dakika' olarak duyurdu. Amerikan Washington Post gazetesi de gelişmeyi internet sitesinin ilk sırasına yerleştirdi. Gazete, Obama'nın, Erdoğan ile Netanyahu arasındaki telefon görüşmesini organize ederek, İsrail'den, 'yıllardır barıştırmaya çalıştığı iki bölgesel gücü biraraya getirdikten sonra ayrıldığını' yazdı. Los Angeles Times gazetesinin haberinde de, Netanyahu'nun, Obama'nın yanında Türkiye'den özür dilemesinin, iki eski müttefik arasında diplomatik ilişkilerin tekrar normale dönmesinin yolunu açtığı kaydedildi.

11 yıl önce