|

İsrail'de Olmert-Barak düellosu

Aa
00:00 - 15/06/2008 Pazar
Güncelleme: 16:12 - 15/06/2008 Pazar
Yeni Şafak
İsrail'de Olmert-Barak düellosu
İsrail'de Olmert-Barak düellosu

İsrail'de Başbakan Ehud Olmert ile Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Ehud Barak arasındaki görüş ayrılıkları giderek derinleşirken, karşılıklı söz düelloları devam ediyor. Olmert, “Kadima partisi içinde siyasi belirsizliklerin Gazze'ye yönelik herhangi bir karar alınmasını engellediği” suçlamasında bulunan Barak'ı, “Gazze'ye yönelik operasyonu önleyen tek kişi” olarak nitelendirdi.

Barak, Cuma günü yaptığı açıklamada, iktidar partisi Kadima'da ön seçimlerle ilgili belirsizliğin Gazze Şeridi'nde geniş çaplı kara operasyonunu veya Gazze Şeridi ile (geçici) bir ateşkes kararına varılmasını önlediğini iddia etmişti.

Kabine toplantısından önce partisinin parlamento grup toplantısında konuşan İsrail Başbakanı, şiddet ve terör kısır döngüsünün daha fazla devam edemeyeceğini, ancak yine de (Hamas ile geçici) bir ateşkes kararının kabine tarafından alınacağını belirtti.

Olmert, “Konuyla ilgili her kararın kabine tarafından alınacağını belirtmiştim. Bu karar, öyle sadece üç bakanla alınamaz” sözleriyle, “Gazze'ye bir operasyon mu düzenlensin, yoksa geçici bir ateşkese mi varılsın” konusunda, daha önce Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile yapılan toplantılara atıfta bulundu. Kadima grubunda Olmert'in Barak'tan da yakınarak, Gazze'ye operasyonu önleyen tek ismin Barak olduğunu söylediği belirtildi. Olmert'in, “Operasyona destek verseydi, yapardık” diye konuştuğu ifade edildi.

Olmert'in bu açıklamalarına Barak tarafından kısa süre içinde yanıt geldi. Barak'ın yakın çevresi, “Biz sükuneti sağlamaya uğraşıyoruz. (Kaçırılan İsrail askeri) Gilad Şalit'in kaderi Ron Arad gibi olsun istemiyoruz” dediler. Barak'ın bir yardımcısı, “Sükuneti sağlamadan Şalit'i serbest bıraktırmanın imkanı yok” diye konuştu.

İsrail hava kuvvetleri pilotlarından Yarbay Ron Arad, bir pilot arkadaşıyla 16 Ekim 1986'da güney Lübnan üzerinde uçuş yaparken, kullandıkları F-4 Fantom jetinde meydana gelen teknik arıza nedeniyle veya jetin vurulması sonucu paraşütle atlamışlar, pilotlardan biri bir İsrail helikopter timi tarafından kurtarılırken, Arad, Şii Emel örgütünün eline düşmüştü.

Hakkında 1988 yılından bu yana doğru dürüst bilgi alınamayan, ancak yaşadığına inanılan Ron Arad'ın kurtarılması için yıllardır çaba sarf eden İsrail, kendisiyle ilgili bilgi sağlayacaklara milyonlarca dolar ödül vaadinde bulunmuştu.


Barak, geçen hafta sonu Olmert'in partisi Kadima'ya bir an önce parti içi ön seçim tarihini belirlerek, parti yönetiminin yeniden oluşturulması ve yeni bir hükümet kurulması çağrısında bulunmuş, aksi takdirde parlamentoyu feshedilmesi yolundaki yasa önerilerine destek vereceklerini açıklamıştı.

Barak, bu açıklamalarının ardından Cuma günü de Gazze ile ilgili bir karar alınmasının, siyasetteki gelişmelerden, özellikle Kadima ön seçimlerle ilgili belirsizliklerden kaynaklandığını ifade etmişti.

Olmert, Kadima grubundan sonra yapılan kabine toplantısında ise Gazze Şeridi ile bir (geçici) ateşkes anlaşmasının geciktirilmesinde dış unsurların rol oynamadığını belirtti.

Olmert, Barak'ın “Kadima ön seçimlerinin gölgesi olmasaydı, Gazze ile şimdiye çoktan bir ateşkes anlaşmasının yapılmış olacağı” sözlerine karşılık, Gazze ile şiddetin bir ateşkes anlaşmasıyla durmasının iyi olacağını belirtti, ancak “Eğer, mevcut durum, terörde bir durma olmayacağını ortaya koyarsa, hükümet her anlamda bunu nasıl durduracağını bilir” diye konuştu.

Başbakan Olmert, “Hiçbir şey veya herhangi bir dış mülahaza, siyaset alanındakiler dahil, kararımızı ertelemez. Söylenen bu şeyler gereksiz ve anlamsız” dedi ve Başbakan olarak sorumluluklarını yerine getirdiğini söyledi.

Olmert, Hamas yönetiminin Başbakanı İsmail Haniye'nin, geçen hafta sonu yaptığı açıklamadaki, “Gilad Şalit'in bir ateşkes anlaşmasının parçası olmayacağı” yolundaki sözlerine de karşı çıkarak, “Gilad Şalit, barış sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır” diye konuştu.

16 yıl önce