|

İsrail'de Şimon Peres dönemi

İsrail'in 9. Cumhurbaşkanı seçilen Şimon Peres, yemin ederek görevine başladı. Peres, 'Hem komşularımız ile yeni bir dünya kurmuş olacağız" dedi.

Aa
00:00 - 15/07/2007 Pazar
Güncelleme: 22:43 - 15/07/2007 Pazar
Yeni Şafak
İsrail'de Şimon Peres dönemi
İsrail'de Şimon Peres dönemi

Peres, barışa ve bilime ağırlık verdiği konuşmasında, "Barışı, yaşama saygısı olanlar yapar. Gerçekleştirmeyi düşündüğümüz barış, hem ülkemiz için yeni bir manzara oluşturacak, hem komşularımız ile yeni bir dünya kurmuş olacağız" dedi.

Peres, İsrail parlamentosuna (Knesset) geleneksel yemin tören düzeni çerçevesinde 6 motorsiklet ve 6 atlının eşlik ettiği bir araçla geldi. Moşe Katsav'ın 2 hafta kadar önce Cumhurbaşkanlığından istifası nedeniyle, geçici olarak Cumhurbaşkanlığına vekalet eden Knesset Başkanı Dalia İtzik ile birlikte İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin Şeref kıtasını selamlayan, Meçhul Asker Mezarı önünde saygı duruşunda bulunan Peres, Dalia İtzik ile birlikte, yemin töreninin yapılacağı parlamento salonuna girdi. Meclis'te Tevrat'a basarak yemin eden Peres, törenden sonra yaptığı konuşmada, bundan sonra, "evim" olarak nitelediği Cumhurbaşkanlığı'nın her dinden, her mezhepten ve yaştan, herkese açık olacağını söyledi.

Peres, İsrail'in kurucusu David Ben Gurion'dan da övgüyle bahsettiği konuşmasında, "Ben Gurion'dan, savaşta çaresizlik içinde kazanmak gerektiğini öğrendim" dedi. Şimon Peres, konuşmasında özellikle bilimin önemine değindi ve İsrail'in bugün ulaştığı bilimsel düzeyin, düşmanlarınca bile inkar edilmediğini dile getirdi.

Bilimin, barışın da tek çözümü ve anahtarı olduğunu söyleyen Peres, "Komşularımıza da tavsiyem, yeni nesillere düşmanlık yerine bilim aşılasınlar" diye konuştu. Peres, barış için ortaya fırsat çıktığında bunun kaçırılmaması gerektiğini söylerken, cumhurbaşkanının hem ülkesinde, hem de tüm bölgede barışa cesaret vermesi gerektiğini dile getirdi. Peres, gün gelip Lübnan'daki teröristlerin ve Suriye'deki diktatörlerin ortadan kalkacağını ve o zaman, kuzeyde İsrail'le barış yapacak insanlar bulacaklarını belirtirken, İsrail ve Ürdün ortaklığının, Filistin'in devlet kurmasına yardımcı olacağını söyledi.

Barış güçlerinin daha iyi organize olarak, Batı Şeria'da Filistinliler'in daha iyi bir yaşam sürmelerine yardımcı olacaklarını kaydetti. İsrail'in yeni Cumhurbaşkanı, İsrail'in kaçırılan askerleri geri gelinceye dek durmayacaklarını da vurguladı. Peres, İsrail'in eski Başbakanı komadaki Ariel Şaron'dan "İsrail'in en büyük savaşçısı" sözleriyle bahsederken, Şaron için dua ettiğini, eski Başbakanlardan, aşırı bir sağcı Yahudi tarafından öldürülen İzak Rabin'in de kalbinde hala yasını tuttuğunu dile getirdi. Meclis'teki yemin törenini aralarında eski politikacılar, yabancı ülke büyükelçileri ve sanatçıların da bulunduğu çok sayıda kişi izledi.

Peres'in konuşmasından sonra İsrail ulusal marşı "Hatikva" dinlendi. Cumhurbaşkanı Peres, Knesset'te yaklaşık 1000 dolayında davetlinin ellerini sıkarak, kutlamalarını kabul etti. Peres'in yemin törenine eşi Sonya, bir süre önce geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle katılmadı. Eski Cumhurbaşkanı Moşe Katsav da törende bulunmadı.

OLMERT: "PERES, CUMHURBAŞKANI OLARAK İSRAİL'E ONUR KAZANDIRACAK"

İsrail Başbakanı Ehud Olmert de haftalık kabine toplantısının açılışında, Peres'i övmüş ve Peres'in Cumhurbaşkanı olarak, İsrail'e onur kazandıracağını söylemişti. Olmert, Peres'in tecrübesi ve geçmişi ile ideal bir Cumhurbaşkanınında olması gereken tüm özellikleri taşıdığını söylemişti. Olmert, Peres'in 9. Cumhurbaşkanı olarak göreve başlamasını İsrail için "büyük bir gün" olarak nitelendirirken, Peres'in İsrail devletinin tarihinde önde gelen isimlerden biri olduğunu ifade etti

BİLL CLİNTON'DAN KUTLAMA

Bu arada, ABD eski başkanlarından Bill Clinton, Peres'e özel bir kutlama mesajı gönderdi. Clinton mesajında, "Hillary ve ben, Simon'a başarılar dileriz. Cumhurbaşkanlığı için en iyi aday olduğunu biliyoruz. İsrail için bu kritik dönemde, Peres bu zorlukları göğüsleyecektir" ifadesini kullandı.

Bir başka kutlama mesajı da eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'den geldi. Blair, Peres'i olağanüstü bir karakter ve dünya politikasındaki en saygın isimlerden biri olarak nitelendirdi, Peres'in üstlendiği sorumluluğun büyük olduğunu, ancak başaracağını bildiğini kaydetti. Papa 16. Benediktus da Peres'i kutladı ve bölgede dünya barışına hizmet etmeye çağırdı.

17 yıl önce