|

İsrail'de Türkiye anlaşmasını veto eden 2 bakan

İsrail-Türkiye ilişkileri normalleşirken, İsrailli iki bakanın anlaşmayı veto edeceği belirtildi. Türkiye ile anlaşmaya onay vermeyen bakanların kim olduğu ise sürpriz olmadı. Birisi geçtiğimiz yıllarda 'Filistinli gençleri öldürmek yetmez, annelerini de öldürelim' diyen Adalet Bakanı Shaked, diğeri ise Mavi Marmara şehitlerine 'terörist' diyen ırkçı Eğitim Bakanı Bennett.

Yeni Şafak
12:09 - 28/06/2016 Salı
Güncelleme: 09:19 - 28/06/2016 Salı
'Bayan Hitler' lakabıyla anılan İsrail Adalet Bakanı Ayelet Shaked ve Eğitim Bakanı Naftali Bennett.
'Bayan Hitler' lakabıyla anılan İsrail Adalet Bakanı Ayelet Shaked ve Eğitim Bakanı Naftali Bennett.

İsrail'de Eğitim Bakanı Naftali Bennett ve Adalet Bakanı Ayelet Shaked, Türkiye ile ikili ilişkilerin normalleştirilmesi için varılan anlaşmayı veto edeceklerini açıkladı. Shaked, 2014 yılında Filistinli annelerle ilgili kullandığı ırkçı ifadeler nedeniyle sert tepki görmüştü.



İsrail gazetesi Jerusalem Post'un haberine göre, güvenlik kabinesi üyelerinden Bennett ve Shaked, Türkiye ile yapılan anlaşmayı veto etmeyi planlıyor. Türkiye ile uzlaşmanın önemli ve İsrail'in çıkarına olduğunu söyleyen Habayit Hayehudi Partisi lideri Bennett, Mavi Marmara şehitlerine hakaret ederek, "Terör saldırısı faillerine tazminat İsrail'in gelecekte pişmanlık duyacağı bir şey" olarak yorumladı.



Bennett ayrıca, Hamas'ın elinde olduğu düşünülen iki İsrailli kayıp askerin cansız bedenlerinin iadesi için elinden geleni yapması konusunda Türkiye'ye çağrıda bulundu. Açıklamayı yapan iki bakan sağ görüşlü Habayit Hayehudi partisine üye. İsrail'de Türkiye ile yapılan anlaşmanın yürürlüğe girmesi için Güvenlik Kabinesi'nde bir oylama yapılacak.



'Filistinli anneleri öldürelim' demişti


Shaked, 2014 yılında Filistinli annelerle ilgili kullandığı ırkçı ifadeler nedeniyle sert tepki görmüştü. Netanyahu'nun eski yardımcılarından Shaked, Filistin halkına yönelik topyekun savaş ilan edilmesini istemiş ve ölen Filistinli gençlerin annelerinin de ölmesi gerektiğini söylemişti. Gazze'ye düzenlediği operasyonlara tam destek veren 39 yaşındaki Shaked şu ifadeleri kullanmıştı;



"Hepsi düşmanımız. Kanları başlarında olmalı. Buna öldürülenlerin anneleri de dahil. Onlar da oğullarının peşinden gitmeli. Evleri de yıkılmalı ki orada 'yılan' yetiştiremesinler"



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Shaked'i, "İsrail'de bir kadınçıktı, aynen şunları söyledi: Filistinlilerin hepsi bizim düşmanımız ve onların kanı bizim elimizde olmalı. Buna öldürülen teröristlerin anneleri de dâhil, Filistinli anneler de öldürülmeli; bunu söyleyen bir kadın milletvekili, İsrail Parlamentosunun bir üyesi.Allah aşkına soruyorum; bu zihniyetin Hitler'in zihniyetinden ne farkı var?" diyerek eleştirmişti. Erdoğan, tepkisini, "Sen nasıl kadınsın ya? Sen ne pis kadınsın, senin genlerinde başka bir şey var. Sen, 'bütün Filistinli anneler ölmelidir' nasıl dersin?" sözleriyle dile getirmişti.






#İsrail
#Filistin
#Türkiye
8 yıl önce