|

İSRAİL'DE YAPILAN YOĞUN GÖRÜŞMELERDEN SONRA

2000 yılının savunma alanındaki ilk önemli görüşmeleri Şubat ayı başında ABD'de gerçekleşecek. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Edip Başer ve beraberindeki heyetin gerçekleştireceği ziyaret, İsrail'de yapılan görüşmelerin devamı olarak değerlendiriyor.

.
00:00 - 13/01/2000 Perşembe
Güncelleme: 10:28 - 2/01/2014 Perşembe
Yeni Şafak
İSRAİL'DE YAPILAN YOĞUN GÖRÜŞMELERDEN SONRA
İSRAİL'DE YAPILAN YOĞUN GÖRÜŞMELERDEN SONRA
Savunma heyeti ABD'de

ANKARA- Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Edip Başer, ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Joseph Ralston'ın resmi davetlisi olarak Şubat ayı başlarında Washington'a gidecek. Başer ve beraberindeki heyet, silah alımı ve çeşitli savunma konularında görüşmeler yapacaklar. Geçtiğimiz yıl sonunda 30 kişilik üst düzey bir heyetle İsrail'de yapılan görüşmelerin ardından, ABD'ye yapılacak bu ziyaretin büyük önem taşıdığına dikkat çekiliyor. 2000 yılının savunma alanındaki ilk önemli görüşmeleri Şubat ayı başında ABD'de gerçekleşecek. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Edip Başer ve beraberindeki heyetin gerçekleştireceği ziyaret, geçtiğimiz yıl sonunda İsrail'de yapılan görüşmelerin devamı olarak değerlendiriyor. Başer'in temaslarında, iki ülke arasındaki savunma ilişkileri ve Türkiye'nin ABD'den silah alımının ayrıntılı şekilde ele alınması bekleniyor. Türkiye'nin AB adaylığının ve Türkiye'deki insan hakları alanında atılan adımların, ABD yönetiminin yanı sıra Kongre'de de Türkiye'ye silah satışı konusunda daha olumlu bir hava oluşturduğu belirtiliyor.

AGSK ve AKKA da gündemde

En son zırhlı muharebe araçlarında kullanılacak zırh delici 25 milimetrelik mühimmat gibi hassas bir silahın Türkiye'de ortak üretimine izin veren ABD'nin, Ankara için büyük önem taşıyan taarruz helikopteri projesine daha sıcak baktığına dikkat çekiliyor. Yaklaşık 4 milyar dolar değerindeki 145 taarruz helikopterinin ortak üretim ihalesinde iki Amerikan şirketi, bir Fransız-Alman konsorsiyumu, bir İsrail-Rus ortaklığı ve bir İtalyan firmasıyla yarışıyor. Başer'in görüşmelerinde, Türkiye ile ABD arasındaki Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması (SEİA) üzerinde değerlendirmeler yapacağı kaydediliyor. Ayrıca Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği Girişimi (AGSK), Avrupa'da Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'nın (AKKA) da ele alınması bekleniyor.

24 yıl önce