|

İsrail’den 3. tahrik

Trump’ın Suriye’den çekilme kararından rahatsız olan İsrail, yine Şam Havalimanı’na saldırdı. Bu kez gündüz saatlerinde gerçekleşen bombardımanda 9 füze Suriye savunma sistemi tarafından imha edildi. Son 1 ayda başkente 3 kez saldıran İsrail’in, krizi tırmandırarak ABD’nin çekilme kararını sabote etmek istediği belirtiliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 21/01/2019 الإثنين
Güncelleme: 01:33 - 21/01/2019 الإثنين
Yeni Şafak
İsrail, Trump’ın çekilme  kararını  sabote etmeye niyetli.
İsrail, Trump’ın çekilme kararını sabote etmeye niyetli.

İsrail, ABD Başkanı Trump’ın Suriye’den çekilme kararı sonrası, Suriye’de İran’ı hedef alan provokatif saldırılarını artırdı. Dün İsrail uçakları son bir ayda Şam’a yönelik üçüncü saldırıyı gerçekleştirdi.

İsrail’in Şam’ı hedef alan son saldırısını gündüz vakti gerçekleştirmesi dikkat çekti. Saldırıların bölgedeki gerilimi tırmandırarak, ABD’nin geri çekilme kararını sabote etmeyi ve değiştirmeyi amaçladığı belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararından rahatsız olan İsrail, bir kez daha Şam’ın güneyine saldırdı. İsrail hava kuvvetleri tarafından yapılan ve Şam Uluslararası Havalimanı çevresini hedef aldığı belirtilen saldırının gündüz saatlerinde gerçekleşmesi dikkat çekti. İsrail, Suriye’de İran güçlerini hedef alan saldırılarını bugüne kadar gece saatlerinde gerçekleştirmeyi tercih ediyordu.

  • Rejimin kalbinde patlama
  • İsrail hava saldırısından saatler önce Esed rejiminin kalbi Şam’ın güneyinde, askeri istihbarat birimi yakınlarında intihar saldırısı düzenlendi. Meydana gelen patlamada ölen ve yaralananların olduğu bildirildi. Suriye devlet televizyonunun “terör saldırısı” olarak adlandırdığı olayın detaylarına ilişkin açıklama yapılmadı. Şam’da son bir yılda ilk kez bu çapta bir saldırının meydana geldiğine dikkat çekildi.

9 FÜZE İMHA EDİLDİ

Esed rejiminin resmi ajansı SANA da saldırı haberini doğrulayarak, İsrail uçaklarının saldırısına karşı hava savunma sistemlerinin başarıyla mukabelede bulunduğunu ve İsrail savaş uçaklarının hedeflerini vuramadığını iddia etti.
Lübnan merkezli Hizbullah örgütüne bağlı el-Manar televizyonu da İsrail uçaklarının ateşlediği 9 füzenin Suriye hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini belirtti.

BİR AYDA ÜÇ SALDIRI

Saldırı Trump’ın çekilme kararından sonra İsrail’in Suriye’de İran’ı hedef alan üçüncü girişimi olarak kayda geçti. İsrail’in bu saldırılarda özellikle Şam’ı hedef alması dikkat çekiyor.
Tel-Aviv’in bu yöntemle ABD’nin Suriye’den çekilme kararını sabote etmeye çalıştığı değerlendiriliyor. Tel-Aviv yönetiminin, bölgede yeni bir çatışmayı körükleyerek, Trump’ın kararını etkileme hedefli olduğu düşünülüyor.

CÜRETKAR ÇIKIŞLAR

ABD’nin geri çekilme kararı sonrasında, İsrailli yetkililerin de daha cüretkar çıkışlar yapması dikkat çekiyor. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, geçen hafta yaptığı bir çıkışla, İsrail hava kuvvetlerinin 12 Ocak’ta Şam havalimanını hedef alan saldırısını ilk kez doğrulamıştı.
Geçen hafta emekliye ayrılan İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot da veda konuşmasında ülkesinin binlerce kez Suriye ve adı açıklanmayan bazı ülekelere saldırdığını açıklamıştı.
#İsrail
#Suriye
#ABD
٪d سنوات قبل