|

İsrail'e AB manifestosu

Tel Aviv yönetiminin “yerleşim terörü” Avrupa'nın önde gelen liderlerini de çileden çıkardı. Aralarında Solana, Richard von Weizsacker, Felipe Gonzales ve Romano Prodi'nin de bulunduğu AB'nin 26 eski lideri, Avrupa Birliği merkezine gönderdikleri mektupta “İsrail'e dur denilmesini ve sert yaptırımlar uygulanmasını” talep etti

Dış Haberler
00:00 - 11/12/2010 Cumartesi
Güncelleme: 21:48 - 10/12/2010 Cuma
Yeni Şafak
İsrail'e AB manifestosu
İsrail'e AB manifestosu

İsrail'in dünya kamuoyundan yükselen tüm uyarılara rağmen uluslararası kararları da hiçe sayarak işgal altındaki topraklarda Yahudi yerleşim birimi inşaatlarına devam etmesine AB'den önemli bir ihtar geldi. İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre, Amerikan yönetiminin, "İsrail'i Yahudi yerleşim birimi inşaatlarından vazgeçirmeye ikna edemediğini" açıklamasının ardından, Yahudi yerleşim birimi inşaatlarına devam edilmesini protesto eden AB'nin eski 26 üst düzey yetkilisi, 27 AB üyesi ülkeye ve Avrupa Birliği merkezine gönderdikleri mektupta “İsrail'e dur denilmesini ve Tel Aviv yönetimine sert yaptırımlar uygulanmasını” istedi.

İKİLİ İLİŞKİLERİ DONDURUN

Avrupa Birliği Dış İlişkiler eski Şefi Javier Solana ve Almanya eski Cumhurbaşkanı Richard von Weizsacker başta olmak üzere mektuba imza atanlar arasında, İspanya'nın eski Başbakanı Felipe Gonzales, AB Komisyonu eski Başkanı ve İtalya'nın eski Başbakanı Romano Prodi, İrlanda'nın eski Devlet Başkanı Mary Robinson da yer alıyor. Mektupta imzası bulunan isimler, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yerleşim birimi inşaatlarını dondurana kadar İsrail'le ikili ilişkilerin de dondurulması talep ediliyor. İmzacıların çağrısındaki en dikkat çekici noktası ise başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarının değişmez olarak kabul edilmesi. Mektupta Filistinlilerin kabul etmediği bir toprak değişiminin de kesinlikle kabul edilmemesi isteniyor. İsrail'in halen 1967 sınırları dışında yer alan Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da 500 bine yakın Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Latin Amerika'nın iki büyük ülkesi Brezilya ve Arjantin de, bağımsız bir Filistin devletini tanıdıklarını açıklamıştı.



13 yıl önce