|

İsrail'e saldırıyı Türkiye engelledi

Hizbullah tarafından Türkiye'deki bir İsrail hedefine yönelik saldırının Türk güvenlik güçlerince engellendiği iddia edildi.

Cihan
00:00 - 9/12/2009 Çarşamba
Güncelleme: 15:28 - 9/12/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
İsrail'e saldırıyı Türkiye engelledi
İsrail'e saldırıyı Türkiye engelledi

İddiayı ortaya atan İsrail gazetesi Haaretz'de yer alan haberde saldırı hedefinin neresi olduğu belirtilmedi. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Ayalon, hafta başındaki başarılı operasyon ve işbirliğinden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

İsrail Savunma Bakanlığı, muhtemel saldırının Şubat 2008'de Suriye'nin başkenti Şam'da öldürülen Hizbullah komutanlarından İmad Muğniye'nin intikamını almaya yönelik olduğunu öne sürüyor. Saldırıdan sonra Hizbullah saldırıdan İsrail'i sorumlu tutmuş ve intikamlarının çok acı olacağını duyurmuştu. Türk basını daha önce Hizbullah'ın Türkiye'ye turist kılığında giren İranlı ajanlardan oluşan bir şebeke oluşturduğunu öne sürmüştü.

Daha önce Azerbaycan ve Mısır'da İsrail hedeflerine yönelik olduğu öne sürülen yapılanmalar ortaya çıkarılmıştı. Özellikle Mısır'daki tutuklamalar Mısır ve Hizbullah arasında siyasi bir gerginliğe sebep olmuş, Hizbullah Mısır'da bir hücre yapılanmasını kabul etmiş ancak tutuklanan kişilerin çok büyük bir çoğunluğunun kendileriyle ilgili olmadığını öne sürmüştü.

Geçtiğimiz ay Türkiye'yi ziyaret eden Amerikan Federal Soruşturma Bürosu Direktörü Rubert Mueller, Türkiye'ye yönelik saldırıları önceden ortaya çıkarmak için Türkiye'nin biometrik bilgilerini talep etmişti.

İsrail, Hizbullah operasyonlarının çoğunun İran'la işbirliği ya da bizzat İran tarafından yürütüldüğünü öne sürüyor.

14 yıl önce