|

'İsrail'i Araplardan temizleyin'

İsrail'in en sağdaki radikal faşist kesimlerinin barındığı yerleşim birimlerindeki hahamların lideri, "ülkenin Araplardan temizlenmesi" çağrısında bulundu.

Aa
00:00 - 27/11/2007 Salı
Güncelleme: 13:29 - 27/11/2007 Salı
Yeni Şafak
'İsrail'i Araplardan temizleyin'
'İsrail'i Araplardan temizleyin'

Yeşa Hahamlar Konseyi Başkanı Haham Dor Lior'un bu çağrısına sert tepki gösteren İsrail'deki Arap partisi Hadaş'in lideri olan milletvekili Muhammed Barake, Başsavcı Menahem Mazuz'u göreve çağırarak, hahamın sözleri nedeniyle soruşturma açmasını istedi. Barake, Arap vatandaşlarına kendi yurtlarında ırkçı tahriklerde bulunulduğunu belirtti.

ABD'nin Annapolis kentinde bugün düzenlenen Orta Doğu Konferansı öncesinde Kudüs'te "acilen" bir araya gelen, İsrail Halkı ve Toprakları İçin Hahamlar Derneği ve diğer kuruluşların toplantısında konuşan Lior, "Ülkeyi Araplardan temizlemeli ve nereden geldilerse oralara göndermeliyiz. Araplar İsrail topraklarında kaldığı sürece barış olmaz" diye konuştu. "Arapları İsrail'den uzaklaştırmanın bir maliyeti olacaksa, bunu karşılayacaklarını" belirten Lior, "bunu yapmadan asla kendi topraklarında barışın keyfini yaşayamayacaklarını" iddia etti.

Orta Doğu konferansının eleştirildiği toplantıda konuşan Ulusal Birlik partisi milletvekili Uri Ariel de, Başbakan Ehud Olmert'in Batı Şeria'yı Filistinlilere verilebileceği konusunda kamuoyunu ikna etmeyi amaçladığını söyledi. Ariel, katılımcıları, "bakanların ve milletvekillerinin kararlarını değiştirmek amacıyla boş yere vakit kaybetmemeye" çağırdı ve "Bu iyilerle kötülerin mücadelesidir" diye konuştu. Hahamlardan Zalman Melamed, "İsrail topraklarının bir parçasının Yahudi olmayanlara verilmesine destek olmanın caiz olmadığını" söyledi ve bu yapılırsa Tevrat'a da karşı gelineceğini savundu. Toplantının sonunda, "hiçbir liderin İsrail topraklarını verme hakkının olmadığı" üzerinde görüş birliğine varılarak, "Hep birlikte, İsrail halkını hükümetin korkunç planlarından kurtaracağız" denildi.

Aralarında Dov Lior'un da bulunduğu bir grup radikal haham, daha önce de ABD Başkanı George Bush'a hitaben bir açıklama yapmış ve Annapolis konferansının Amerika'nın felaketine neden olacağını belirterek, iptal etmesini istemişlerdi. Hahamlar, keskin ifadelerle dolu açıklamalarında, 2005 yılında Amerika'nın Gazze'den çekilmeye verdiği desteğin sonucu olarak Katrina felaketiyle karşılaştığını, ABD'de halihazırda meydana gelen yangınların da bir uyarı olduğunu savunmuşlardı.

16 yıl önce