|

İsrail'in ikinci kadın başbakanı Tzipi Livni

İsrail'de Olmert'in görevi bırakacağını açıklamasının ardından Kadima Partisi yeni liderini seçmek için sandık başına gitti. Alınan ilk sonuçlar partinin ılımlı kanadında yer alan Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin İsrail'in ikinci kadın başbakanı olacağını gösteriyor.

Aa
00:00 - 18/09/2008 Perşembe
Güncelleme: 02:23 - 18/09/2008 Perşembe
Yeni Şafak
İsrail'in ikinci kadın başbakanı Tzipi Livni
İsrail'in ikinci kadın başbakanı Tzipi Livni

120 üyeli İsrail parlamentosunun en büyük çoğunluğa sahip partisi Kadima seçimlerinin ilk sonuçları ülkenin muhtemelen ikinci kadın Başbakanını ortaya çıkardı. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tzipi Livni, rüşvet ve yolsuzluk davalarının başını ağrıttığı Başbakan Ehud Olmert'in Temmuz ayı sonunda istifa edeceğini ve partisinin başkan seçimlerinde aday olmayacağını açıklamasının ardından girdiği seçimlerde, en yakın rakibine 10-12 puan fark atarak ilk sandık çıkış sonuçlarına göre yüzde 49 oy aldı.

Seçimde partinin 'şahin' kanadını temsil eden eski Genelkurmay Başkanı ve şimdiki kabinenin Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz'a ise yüzde 37 oy desteği geldi. Bu sonuçlara göre Livni, ilk tur için gereken yüzde 40'ın oy oranının üzerine çıkmış görünüyor. İlk sonuçlara göre Livni, muhtemelen Başbakan Olmert'in yerini alacak. Bu durumda Livni, 1969-1974 yılları arasında yönetimde bulunan Golda Meir'den sonra İsrail'in ikinci kadın Başbakanı olacak.

FİLİSTİN TARAFI MEMNUN

Filistin Yönetimi tarafı Livni'nin seçiminden dolayı memnunolduklarını gizlemedi. Üst düzey bir Filistinli yetkili, “Herkesle çalışabiliriz. Ancak, Livni ile birlikte çalışmanın bir parça daha kolay olacağı sır değil” dedi. Mesleği avukatlık olan 50 yaşındaki Tzipi Livni, Ariel Şaron'un Başbakanlığı döneminde kendisine sadık bir arkadaşı olarak çalıştı. 2005 yılındaki İsrail'in Gazze'den çekilmesi sırasındada Şaron'a destek verdi. Livni, Olmert tarafından da İsrail-Filistin barış görüşmelerinde oluşturulan karşılıklı heyetlerde, İsrail tarafının eş başkanlığına atanmıştı.


'Vicdanınızı dinleyin'

Liderlik için oyunu Tel Aviv'de kullanan Dışişleri Bakanı Livni, tüm Kadima üyelerine oylarını vicdanlarının sesi doğrultusunda kullanması çağrısında bulundu. Livni, seçimlerden galip çıkması halinde, en yakın rakibi Şaul Mofaz'a yeni hükümette yer vereceğini ifade etti.


16 yıl önce