|

İsveç'te Suudi darbesi

Stockholm
00:00 - 30/03/2012 Cuma
Güncelleme: 00:20 - 30/03/2012 Cuma
Yeni Şafak
İsveç'te Suudi darbesi
İsveç'te Suudi darbesi

Suudi Arabistan'da füze fabrikası kurulmasına dair bir gizli anlaşmanın basına sızması İsveç'in gündemine oturdu. Muhalefet yaptığı sert açıklamalarla hükümete yüklenirken oluşan kamuoyu baskısının ardından Savunma Bakanı Sten Tolgfors'u görevinden istifa etti. Liberal Partili Sten Tolgfors, 2007 yılından beri Savunma Bakanlığı koltuğunda oturuyordu.

Konuyla ilgili konuşan Tolgfors, "Silahlı kuvvetlerin bir parçası olmaktan her zaman gurur duydum. Ancak çalışma enerjim giderek azalıyor. Son birkaç haftadır medyanın bana gösterdiği bu kararı almamda son damla oldu" dedi. Tolgfors'dan övgüyle bahseden Başbakan Reinfelt, “Tolgfors, çok ciddi bütçe kesintilerinin yaşandığı bir dönemde askeri bütçenin dengelenmesinde büyük bir başarı elde etti” dedi.

Başbakan Reinfelt, Sten Tolgfors istifasıyla boşalan Savunma Bakanlığı görevine Altyapı Bakanı Catharina Elmsäter-Svärd geçici olarak atadı.

SUUDiLERiN EN BÜYÜK SiLAH KAYNAĞI

İsveç Devlet Televizyonu ay başında yaptığı bir haberde, bir devlet kuruluşu olan Totalförsvarets Research'in S. Arabistan'da bir silah fabrikası kurmayı planladığını ortaya çıkarmıştı. Haberin ardından hükümete yüklenen muhalefetteki Yeşiller Partisi sözcüsü Gustav Fridolin, “İsveç'in uluslararası arenadaki itibarı, baskıcı askeri güçlere verilen destek yüzünden heba edilemez” demişti. Dünyanın önde gelen silah üreticileri arasında gösterilen İsveç, Arabistan'ın da en büyük silah sağlayıcılarından. İsveç, 2010'da S. Arabistan'a 2,869 milyar İsveç Kronu değerinde silah satmıştı. İsveç'in en çok silah sattığı diğer ülkeler ise; 3,017 milyar kron ile Tayland ve 1,049 milyar kron ile Hindistan.


12 yıl önce