|

İsviçre'de ilginç referandum

İsviçre yasalarına göre herhangi bir konuda referanduma gidilebilmesi için halkın 100 bin imza toplaması yeterli. İsviçreliler bu durumu fırsat bilerek pek çok konuda referanduma gidiyor. İsviçre halkı, son olarak çiftçilere destek ve bisikletliler konusunda sandığa gitti.

Yeni Şafak
12:17 - 24/09/2018 Pazartesi
Güncelleme: 12:58 - 24/09/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
İsviçre'de düzenli bisiklet kullanımı teşvik ediliyor. (Fotoğraf: Arşiv)
İsviçre'de düzenli bisiklet kullanımı teşvik ediliyor. (Fotoğraf: Arşiv)

İsviçre'de halk dün 26 kantonda 3 ana başlıkta referanduma gitti. Başlıklardan birisi burkanın yasaklanmasıydı. St. Gallen kantonunda kamuya açık alanlarda burka giyilmesi, yapılan referandumla yasaklandı.

İsviçre'nin tamamında yani 26 kantonda yapılan referandumda diğer iki başlık ise çiftçileri ve bisikletlileri ilgilendiriyor.


Bisikletçilere destek, çiftçilere ret

Bisikletlilerin trafikteki yol hakkını içeren "bisiklet altyapısını teşvik edilmesi" inisiyatifi yüzde 74 oyla kabul edildi.

İsviçreliler yerli çiftçileri koruyan, yerli ve ithal gıdaların daha sağlıklı olmasını öngören öneriyi ise reddetti.

Ülkedeki çiftçileri yakından ilgilendiren oylamalarda "adil gıda" inisiyatifi yasa tasarısı yüzde 60, "sürdürülebilir gıda" inisiyatifi de yüzde 67 ile reddedildi.

Böylelikle, İsviçre Ekonomi Bakanı Johann Schneider-Ammann'ın "tarımsal ürünlerde fiyat artışını tetikleyeceği" ve "diğer alanlardan misilleme geleceği" gerekçesiyle "tehlikeli" olarak nitelendirdiği çiftçilere daha fazla yardım yapılmasını içeren yasa tasarıları halktan kabul görmedi.

#İsviçre
#Referandum
#Çiftçi
#Bisiklet
6 yıl önce