|

İtalya gerilimden endişeli

Aa
00:00 - 22/10/2007 Pazartesi
Güncelleme: 22:37 - 22/10/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
İtalya gerilimden endişeli
İtalya gerilimden endişeli

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema, İtalya olarak Türkiye-Irak sınırında giderek tırmanmakta olan gerilimden büyük endişeduyduklarını söyledi.

D'Alema, bugün akşam saatlerinde Napoli kentinde Aziz Egidio Cemaati tarafından düzenlenen dinlerarası diyalog toplantısına katıldığı sırada konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "İtalya, Türkiye-Irak sınırındaki gerilimden endişeli. Durum, hükümet olarak bizleri ciddibiçimde kaygılandırmaktadır. Geniş çaplı bir operasyonun engellenmesi için Türkiye'ye, Türkiye'de askerler ve siviller arasında ölüm saçanterör saldırılarının durdurulması için ise Irak yetkililerine çağrıda bulunulmaktadır" dedi.

Irak topraklarında yapılacak geniş çaplı bir askeri müdahalenin buülkedeki istikrarsızlığı daha da arttıracağını savunan D'Alema,"Irak'ta zaten dramatik olan duruma yeni bir şiddet olgusununeklenmemesi için yegane çıkış yolu, Iraklı yetkililer ile Türkyetkililer arasında işbirliğidir" diye konuştu.

D'Alema, bugün İtalya'nın Bari kentinde, silahsızlanmayı konu alan uluslararası bir toplantı niteliğindeki Pugwash Konferansı'nda yaptığı konuşmada da, Türkiye'ye Irak topraklarında geniş çaplı silahlı operasyon seçeneğinden uzak durulması çağrısında bulunmuştu.

Iraklı yetkililere de, Türkiye'yi hedef alan terör saldırılarını durdurmaları çağrısında bulunan D'Alema, "Türkiye'nin kaygılarını anlayışla karşılıyoruz. Türkiye'nin terörist saldırılara maruz kalması,çok sayıda askerini kaybetmesi, hoşgörülebilir bir durum değildir"demişti.




17 yıl önce