|

İtalya'da Monti dönemi

00:00 - 14/11/2011 Pazartesi
Güncelleme: 01:51 - 14/11/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
İtalya'da Monti dönemi
İtalya'da Monti dönemi

İtalya'da Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, başbakanlıktan istifa eden Silvio Berlusconi'nin yerine hükümeti kurmak için Mario Monti'yi görevlendirdi.

Görevi kabul ettiğini açıklayan Mario Monti ise Cumhurbaşkanı Napolitano'ya kendisine güvendiği için teşekkür ederek, "Ülkem için hizmete hazırım" dedi. Ülkenin içinde bulunduğu durumdan çıkması için "acil ve dikkatli" bir şekilde davranacağını söyleyen Monti, bakanlar kurulu için basında geçen isimlerin hayal ürünü olduğunu, bu konunun yarın (bugün) açıklığa kavuşacağını kaydetti.

MARİO MONTİ KİMDİR?

1943 yılında İtalya'nın kuzeyinde yer alan Varese kentinde doğan Mario Monti, Milano'daki Bocconi Üniversitesi, ABD'deki Yale Üniversitesi'nde ekonomi bilimleri üzerine eğitim gördü. Halen Bocconi Üniversitesi rektörlüğünü yürüten Monti, 1994-2004 yılları arasında Avrupa Komisyonu İç Pazar, Gümrük ve Rekabet Komiserliği görevleri nedeniyle Brüksel'de bulundu. 2004 yılında rekabet komiserliği görevindeyken biriminin, Amerikalı bilişim hizmetleri devi Microsoft'a kestiği 497 milyon Avroluk ceza ile adından söz ettiren Mario Monti, mali politikalarda disipline verdiği önemle tanınıyor.


13 yıl önce