|

İtalya'da seçim heyecanı

İtalya'da merkez solda yapılan ön seçimden zaferle çıkan Demokrat Parti (PD) Genel Sekreteri Pierluigi Bersani, 2013'ün baharında yapılması planlanan genel seçimlerde, merkez solun başbakan adayı olma hakkını kazandı.  

Aa
00:00 - 3/12/2012 lundi
Güncelleme: 08:37 - 3/12/2012 lundi
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Avrupa'da mali ekonomik krizden en çok etkilenen ve bu nedenle ekonomi uzmanlarından oluşan Mario Monti liderliğindeki teknokrat kabine tarafından bir senedir yönetilen İtalya'da, bugün merkez solun 2013'te yapılacak genel seçimlerdeki lideri belirlendi. 

İtalyan basınına yansıyan sonuçlara göre Pierluigi Bersani, ön seçimin ikinci turunda oyların yüzde 60,8'ini alarak zaferini ilan etti. Bersani'nin rakibi Floransa Belediye Başkanı Matteo Renzi ise yüzde 39,1 oy alabildi. 

Ön seçimin ikinci turunda kozlarını paylaşan her iki aday, sonuçların kesinleşmesinin ardından destekçilerine hitaben birer konuşma yaptı.

Seçimden zaferle ayrılan 61 yaşındaki Demokrat Parti Genel Sekreteri Bersani, bu süreçte kendisine destek verenlere ve yanında yer alanlara teşekkür etti. Ön seçimle ilgili iki memnuniyeti olduğunu anlatan Bersani, "Biri bu ön seçimin açık ve güçlü bir şekilde geçmesidir. Bir diğeri de bu beklenmedik boyutlardaki başarı için" dedi. 

Pierluigi Bersani, yarından itibaren kendisinin iki görevi olduğunu belirterek, ilkinin gençlere öncelik vermek olduğunu, diğerinin de masal anlatmadan iktidara gelmek olduğunu söyledi. 

Rakibi Renzi'ye alkışlarla selam gönderdiğini ve kendisine bu ön seçime getirdiği büyük heyecandan ötürü teşekkür ettiğini kaydeden Bersani, "Şimdi gerçek mücadelemiz başlıyor" diyerek, 2013 genel seçimlerini hedef gösterdi. 

Seçimlerden yenilgiyle çıkan Floransa'nın 37 yaşındaki genç belediye başkanı Matteo Renzi de rakibi Bersani'yi telefonla arayarak tebrik ettiğini anlattı ve "Çok net bir yenilgi aldık. Biz kaybettik. Bersani'ye başarılar dilerim" dedi. 

Renzi, bu ön seçimle merkez sola iki seçenek sunduklarını, kendi sundukları seçeneğin kaybettiğini, bu yenilgide bazı hataları olduğunu kabul ettiğini bildirdi. 

İtalya'da son dönemde yapılan anketler, Demokrat Parti'nin ülke genelinde birinci parti konumunda olduğunu ortaya koyuyor. Merkez soldaki ön seçimden zaferle çıkan Bersani'nin, yeni yasama döneminde başbakan olması kuvvetli ihtimaller arasında yer alıyor. 


il y a 11 ans