|

İzlanda Wikileaks soruşturmasında FBI'ya yardım etmedi

İzlanda, Wikileaks soruşturmasında FBI'ya yardım etmedi.

Aa
00:00 - 1/02/2013 Cuma
Güncelleme: 22:40 - 1/02/2013 Cuma
Yeni Şafak
İzlanda Wikileaks soruşturmasında FBI'ya yardım et
İzlanda Wikileaks soruşturmasında FBI'ya yardım et

İzlanda İçişleri Bakanı Ogmundur Jonasson, emniyet teşkilatına iki yıl önce Wikileaks soruşturması için ülkeye gelen FBI ajanlarıyla işbirliği yapmamaları emri verdiğini söyledi. 

Jonasson, Associated Press ajansına telefonda yaptığı açıklamada, 2011 yılı Ağustos ayında FBI ajanlarının, kimliği bilinmeyen bir Wikileaks işbirlikçisini sorgulamak üzere İzlanda'ya geldiğini öğrendiğinde üzüldüğünü ve emniyet teşkilatından tüm işbirliğini durdurmalarını, İzlanda'da sorgulanan veya konuşulan kişilerin, İzlanda polisi tarafından sorgulandığını temin etmelerini istediğini bildirdi.    

Ogmundur Jonasson, İzlandalı diplomatların, FBI ajanlarının ülkeye gelişleri konusunda protestolarını Amerikalı mevkidaşlarına sunduklarını ifade ederek, ''Amerikalı yetkililere, bunun tarafımızca hoş görülmediğini açıklıkla dile getirdik'' dedi. 

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın, 2010 yılında İzlanda'nın gazeteci dostu basın yasasının hazırlanmasına yardım ettiği ve Wikileaks'in ödeme işlemcisi DataCell'in merkezinin Reykjavik olduğu biliniyor. 

Wikileaks'in, milletvekili Birgitta Jonsdottir ve sözcüsü Kristinn Hrafnsson gibi kilit öneme sahip müttefikleri de İzlandalı.  

Kristinn Hrafnsson, telefonla yaptığı açıklamada, FBI'ın bu gezideki hedefinin, adını vermediği eski bir Wikileaks gönüllüsü olabileceğine inandığını kaydetti. 


11 yıl önce