|

İzlanda'da kadınların seçim zaferi: 63 üyeli meclise 30 kadın vekil seçildi

İzlanda'da yapılan genel seçimlerin ardından iktidardaki sağ-sol koalisyonu çoğunluğu güç kazanırken seçilen kadın milletvekili sayısı dikkat çekti. 63 üyeden oluşan İzlanda Parlemontusu'na 30 kadın vekil seçildi.

09:19 - 27/09/2021 Pazartesi
Güncelleme: 11:18 - 27/09/2021 Pazartesi
Diğer
Arşiv
Arşiv

Sandık sonuçlarına göre daha önce 63 sandalyeli mecliste 33 kadın milletvekili seçildiği açıklanmıştı. Ancak seçim sonuçlarının değişmesi sonrası, parlamentoda milletvekillerinin çoğu yine erkekler olacak. İzlanda Parlamentosu'nda 63 sandalyeden 30'unu kadın adaylar kazandı.

Son sonuçlar ülkede 2017 yılında yapılan seçimlerle karşılaştırıldığında kadın milletvekilleri 6 sandalye daha kazanarak siyasetteki varlıklarını güçlendirmiş oldu. İzlanda Parlamentosu'nda daha önce 24 olan kadın milletvekili sayısında yaşanan artış ile 30'a çıkmış oldu.

Koalisyon parlamentoda çoğunluğunu artırdı

Koalisyon hükümeti kamuoyu yoklamalarının aksine meclisteki çoğunluğu sağlamlaştırdı. Koalisyonun sağ cephe ortaklarından merkez-sağ İlerici Parti'nin bir önceki seçimlere göre 5 milletvekili daha fazla çıkarması ile koalisyon 37 sandalyenin sahibi oldu.

Üç partili koalisyonun merkez-sağdaki üyesi Bağımsızlık Partisi 16 sandalye ile en çok sandalyeye sahip parti olmayı sürdürdü.

Sekiz milletvekili çıkaran koalisyonun sol ortağı Yeşiller Hareketi ise bir önceki seçimlere göre sandalye kaybetti. 2017 seçimlerindeki 11 milletvekili çıkaran partiden seçimin hemen ardından iki milletvekili istifa etmişti.

Başbakan ve Yeşiller Hareketi'nin lideri Katrin Jakobsdottir seçim öncesinde koalisyon ortaklarıyla çoğunluğu korumaları halinde işbirliğini sürdürmeyi müzakere edeceklerini belirtmişti.

Hükümeti kurma sırası İlerici Parti de

Öte yandan Cumhurbaşkanı Gudni Johannesson'un resmi olarak İlerici Parti'ye hükümeti kurma yetkisini vermesi bekleniyor.

Partinin lideri Sigurdur Ingi Johannsson daha önce 2016 yılında dönemin başbakanı ve parti lideri Sigmundur David Gunnlaugsson'un Panama Belgeleri'nde ortaya çıkan vergi yolsuzluğu nedeniyle istifa etmesinin ardından kısa bir dönem geçici başbakan olarak görev yapmıştı.

#İzlanda
#Gudni Johannesson
#Sigmundur David Gunnlaugsson
#Katrin Jakobsdottir
3 yıl önce