|

Japon tankerine saldırı

Aa
00:00 - 21/04/2008 Pazartesi
Güncelleme: 16:18 - 21/04/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Japon tankerine saldırı
Japon tankerine saldırı

Yemen'in doğu kıyısı açıklarında bir Japon petrol tankerine korsanların saldırı düzenlediğinden şüpheleniliyor. Japonya Ulaştırma Bakanlığı yetkilisi Yoiçi Oda, yaptığı açıklamada, saldırganların korsanlar olduğunun tahmin edildiğini ve amaçlarının ne olduğunun henüz bilinmediğini söyledi. Japon sahil koruma görevlilerinin de olayla ilgili araştırma başlattığı belirtildi.

Tankeri işleten firma Nippon Yusen K.K, internet sitesinde yayımladığı açıklamada, 150 bin tonluk Takayama adlı tankerin Yemen'in başkenti Aden kıyılarından yaklaşık 440 kilometre açıkta saldırıya uğradığını bildirmişti. Suudi Arabistan'a giden tankere düzenlenen saldırıda yaralanan olmadığı, ancak tankerin petrol sızdırmaya başladığı belirtilmişti. Açıklamada, 7 Japon ve 16 Filipinliden oluşan mürettebatıyla 4 Nisanda Güney Kore'nin Ulsan limanından hareket eden tankerdeki hasarın tespit edilmesine

çalışıldığı kaydedilmişti. Japon Kyodo haber ajansı da, tankere küçük bir tekneden roket atıldığı şeklinde haberi duyurmuştu.

Merkezi Kuala Lumpur'da bulunan Uluslararası Denizcilik Bürosu yetkilisi Noel Choong, Somali açıklarında bir petrol tankerinin saldırıya uğradığını bildirmiş ve saldırının muhtemelen Somalili korsanlar tarafından bu sabaha karşı Aden Körfezinde düzenlendiğini belirtmişti.

Choong, korsanların futbol sahası büyüklüğündeki petrol tankerine roket attıklarını, alınan ilk bilgilere göre tankerde hasar meydana geldiğini söylemişti. Korsanların muhtemelen tankere çıkmak ve tankeri ele geçirmek için el bombası ve otomatik silah da kullandığını söyleyen Choong, tankerin hızlanarak korsanların çıkmasını engellemeyi başardığını kaydetmişti. Tankere ilişkin ayrıntılı bilgi vermeyen Choong, şubat başından bu yana Aden Körfezinde 9 korsan saldırısının düzenlediğini bildirmişti.

16 yıl önce