|

Kabe imamlarından Bandar Balila gözaltına alındı

Son dönemde hukuksuz gözaltı uygulamalarıyla dikkati çeken Suudi Arabistan'da önceki akşam Kabe imamlarından Abdulaziz Bandar Balila da gözaltına alındı. Geçtiğimiz ay Kabe imamlarından Şeyh Salih El Talib de bir hutbesinde 'Kadın ve erkeklerin birlikte konserlerde eğlenmelerinin dine uygun olmadığını söylemesi' üzerine tutuklanmıştı.

Yeni Şafak
11:15 - 17/09/2018 Pazartesi
Güncelleme: 14:09 - 17/09/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Kabe imamlarından Abdulaziz Bandar Balila ve Şeyh Salih El Talib
Kabe imamlarından Abdulaziz Bandar Balila ve Şeyh Salih El Talib

Kabe imamlarından Abdulaziz Bandar Balila, Suudi Arabistan makamlarınca gözaltına alındı.

Sosyal medyada 'Mu'tekal Ra'y' yani 'Düşünce Mahkumları' adıyla paylaşımlar yapan hesabın aktardığına göre, Suudi Arabistan makamlarınca gözaltına alınan Balila, 4 gün mahkum edildikten sonra serbest bırakıldı.

Balila'nın evine gece vakti yapılan baskınla hukuksuz ve gayri-insani bir şekilde gözaltına alındığı ifade edildi. Balila'nın gözaltına alınma gerekçesinin ise, 'Suudi Arabistan yönetiminin belirlediği bazı sınırları aştığı şüphesini barındırması' olarak açıklandı.




Son 1 yıl içinde Suudi Arabistan'da 'düşünce suçu'ndan gözaltına alınanların sayısı 2613. Mahkumların hapishanelerde kötü şartlarda tutulduğu da paylaşılan bilgiler arasında.

Kabe-i Şerif’in ileri gelen imam hatiplerinden Şeyh Salih el Talip de 19 Ağustos'ta tutuklanmıştı. Talip'in tutuklanma gerekçesi ise, bir hutbesinde kadın ve erkeklerin birlikte konserlerde eğlenmelerinin dine uygun olmadığını belirtmesi olarak açıklanmıştı.

Suudi Arabistan’da vaizler ve din alimlerinin tutuklanma belgelerini yayımlayan ‘Düşünce Mahpusları’ sosyal medya savunucusu bir grup Twitter hesabından, geçen Pazar günü kadınlar ve erkeklerin karışık olarak konserlerde ve eğlence merkezlerinde bir araya gelip eğlenmelerini tenkit etmesi sebebiyle Mekke İmamı Hatibi ve Mekke Kadısı olan Şeyh Salih El Talib’i tutuklandığını yazdı.


Kabe Hatibi Şeyh Salih el Talip’in Suudi Kraliyet ailesini doğrudan tenkit eden bir konuşma yapmamasına rağmen Kraliyet ailesinin son zamanlarda kadınların toplum faaliyetlerine katılmaları konusunda kanunları gevşettiği savunuldu.

  • Suudi Arabistan henüz tutuklama ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

'Bu fikirlerin çoğu Peygamberimizin hayat tarzıyla çelişiyor'

Tutuklama haberinin verilmesinden kısa süre sonra, haberi yayımlayan al-Talib’s Engish ve Arabic Twitter hesaplarının durdurulduğu belirtildi. Suudi Arabistanlı bir insan hakları savunucusu olan Yahya Assiri, Kraliyet yetkililerinin nüfuz sahibi insanların toplum içindeki faaliyetlerini yakından takip ettiklerini söyledi.

  • Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman geçtiğimiz Temmuz ayında CBS televizyonuna verdiği mülakatta, “Kadın ve erkeklerin bir arada bulunmasını yasaklayan kadın ve erkeklerin aynı iş yerinde birlikte bulunmasını kabul etmeyen aşırılıkçılarımız var. Bu fikirlerin çoğu Peygamberin zamanındaki hayat tarzıyla çelişiyor” demişti.
#Suudi Arabistan
#Kabe
6 yıl önce