|

Kadife devrimin sonu

2003 yılında, Gürcistan halkının ayaklanarak,"kadife devrim"le iktidara getirdiği Mikheil Saakashvili, 15 günlük olağanüstü hal ilan ederek demokrasiyi askıya aldı. Gösterileri başlatmakla suçlanan Moskova ise iddiaları reddediyor

00:00 - 9/11/2007 Cuma
Güncelleme: 00:42 - 9/11/2007 Cuma
Yeni Şafak
Kadife devrimin sonu
Kadife devrimin sonu

Gürcistan'da bundan 4 yıl önce “kadife ya da gül devrimi” olarak adlandırılan eylemlerle iktidara gelen Devlet Başkanı Mikheil Saakashvili 15 günlük olağanüstü hal ilan etti. Başbakan Zurab Noğaydili yaptığı açıklamada, Noğaydili, bu süre içinde medyanın da denetim altında tutulacağını belirterek, gösteri yapılmasının ve toplantı düzenlenmesinin yasaklandığını bildirdi.


CANLI YAYINDA BASKIN

Olağanüstü hal ilanıyla birlikte muhalefetin protesto gösterilerine ve iletişime kısıtlama getirildi. Gürcistan hükümeti önceki gün, düzenlenen protesto gösterilerini bir darbe girişimi olarak niteleyip, 2 günlük olağanüstü hal ilan etmişti.

Saakashvili'nin medyaya karşı aldığı sert önlemler, ülkedeki bazı televizyonları canlı yayında yakaladı. Imedi Televizyonunun bir sunucusu, askerlerin yayını engellemek üzere tv binasına girdiğini duyurdu, ardından yayın kesildi. Saakashvili, “Rusya'nın ülkesindeki istikrarı bozma çabasında olduğunu” iddia ediyor. Bu arada, Rusya'nın, bir gün önce 3 diplomatının Gürcistan'dan sınır dışı edilmesine misilleme olarak 3 Gürcü diplomattan ülkeyi terk etmesini istediği bildirildi.



Rusya'ya uzak Batı'ya yakın

2003 yılında Gürcistan, Kadife Devrim denilen dış destekli muhalefet ayaklanmalarına tanık oldu. Sovyetler'in dağılmasından sonra 1991'de kurulan Gürcistan'da Kadife Devrim, milliyetçilik dalgası ve ekonomik sıkıntılar göz önünde bulundurulduğunda kendisi için gerekli ortamı fazlasıyla buldu. Devrime önderlik edense Ulusal Hareket Seçim Bloğu'nun lideri Mikheil Saakashvili oldu. Saakashvili göreve geldikten sonra liberal bir ekonomi benimsenmiş, Rusya'dan uzaklaşılarak ABD ve Batı yanlısı bir siyaset izlemeye başlanmıştı. Ancak zaman içerisinde yoksulluk ve artan yolsuzluk iddiaları halkın tercihlerinde de değişikliğe yol açtı.


'Gürcistan'da OHAL

Yoksulluk ve hükümetin karıştığı yolsuzluk iddialarından bıkan halk tüm kısıtlamalara rağmen iki gündür sokaklarda polisle çatışıyor. 4 yıl önce Devlet Başkanı Saakashvili'yi iktidara getirmek için eylem düzenleyenler bugün de “hükümet istifa” sloganları atıyor.



16 yıl önce