|

Kahn'lı rekabet

Fransa'da seçimlere bir yıldan az bir süre kala Sarkozy'nin rakibi, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn otel görevlisine taciz suçlamasıyla uçakta gözaltına alındı. Fransız siyasetinde depreme yol açan iddia Strauss-Kahn'ın avukatı tarafından reddedildi

Dış Haberler
00:00 - 16/05/2011 Pazartesi
Güncelleme: 01:15 - 16/05/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Kahn'lı rekabet
Kahn'lı rekabet

Gelecek yıl yapılması beklenen Fransız cumhurbaşkanlığı seçim “kampanyası” sarsıcı bir gelişmeyle başladı. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin iktidardaki partisi UMP'nin rakibi Sosyalist Parti'den aday olması beklenen ve çoğu kişinin başkan olacağına kesin gözüyle baktığı IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn otel görevlisine cinsel saldırı girişiminde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alındı. İddialara göre Strauss-Kahn (62) New York'ta, Times meydanına yakın bir yerde bulunan lüks Sofitel Oteli'nin, geceliği 3 bin dolar olan suitinde 32 yaşındaki bir kadın otel görevlisini zorla alıkoyarak saldırıda bulundu. Kadın hafif yaralı bir şekilde odadan kaçmayı başardı ve olayı otel yönetimine anlattı.

UÇAĞIN KALKMASINA 10 DAKİKA KALA

İddiaya göre otelden aceleyle ayrılan IMF Başkanı cep telefonunu odada unuttu. Paris'e gitmek üzere JFK havalimanında Air France uçağına binen Strauss Kahn'ı polis, uçağın havalanmasına 10 dakika kala gözaltına aldı. Kadın ise hastanede tedavi altına alındı. New York Polis Teşkilatı Sözcüsü Paul Browne, Strauss-Kahn'ın resmen tutuklanmasının beklendiğini ve “cinsel suç eylemi, tecavüz girişimi ve yasadışı biçimde alıkoyma” suçlamalarının yöneltileceğini kaydetti. Strauss-Kahn'ın avukatı Benjamin Brafman ise, IMF Başkanının kendisi hakkındaki suçlamaları reddedeceğini ve suçsuz olduğunu kaydetti. Strauss-Kahn hakkında daha önce de 2008'de , IMF'de çalışan evli Piroska Nagy ile girdiği gönül ilişkisi yüzünden soruşturma açılmış ve IMF Başkanı, bu olaydan ötürü eşi dahil herkesten özür dilemişti.

FRANSA İÇİN BİR FELAKET

İddianın Fransız siyasetindeki etkisi ise beklendiği gibi oldu. Sosyalist Parti'nin 2007'deki seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olan ve önümüzdeki seçimlerin de adayı Segelone Royal, olayın “teyid edilmesi gereken sarsıcı bir haber” olduğunu belirtti. Diğer rakip Martine Aubry ise, bu “beklenmedik olay” karşısında “çok şaşırdığını” belirtti. İktidar Partisi UMP'nin milletvekillerinden Renaud Muselier de, “Fransa'nın imajı için bir felaket” dedi. Fransa'nın aşırı sağ partisi Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen, Kahn'a yönelik suçlamaların, kendisinin 2012'de Cumhurbaşkanlığı adaylığı umutlarını ortadan kaldırdığını öne sürerken sosyalistlerin önde gelen isimlerinden, ekonomist Jacques Attali ise, “Kahn suçsuz bulunsa bile artık aday olamaz, IMF'nin başında kalamaz” dedi.


'Demek aceleyle çıkmış'

New York polis görevlisinin verdiği bilgiye göre IMF Başkanının cinsel saldırısına uğradığını söyleyen 32 yaşındaki otel görevlisi, polise verdiği ifadede, kendisinden suiti temizlemesinin istendiğini ve odanın boş olduğunun söylendiğini ifade eden kadın görevli, odaya girdiğinde Strauss-Kahn'ın banyodan çıktığını ve kendisine saldırdığını anlattı. Personelin aramasının ardından harekete geçen New York polisi bir müddet sonra otele geldiğinde Strauss-Kahn'ın, oteli, odada cep telefonunu bırakarak terketmiş olduğunu belirterek, “Öyle görünüyor ki odadan aceleyle çıkmış” dedi.


13 yıl önce