|

Kalzebeu'dan sağduyu çağrısı

Çad'ın başkenti Ndjamena'da düzenlenen, 28 kişinin öldüğü ve 101 kişinin yaralandığı saldırılar sonrası açıklama yapan Devlet Başkanı Pahimi Kalzebeu, halkı ve sivil toplum kuruluşlarını itidalli olmaya çağırdı.

Yeni Şafak
10:54 - 16/06/2015 Salı
Güncelleme: 08:17 - 16/06/2015 Salı
AA

Çad Devlet Başkanı Pahimi Kalzebeu, başkent Ndjamena'da düzenlenen saldırılardan sonra halka ve sivil toplum kuruluşlarına itidal çağrısına bulundu.



Saldırının ayrıntılarını görüşmek amacıyla düzenlenen istişare toplantısında konuşan Kalzebeu, sivil toplum kuruluşlarını ve halkı terör eylemlerine karşı daha dikkatli olmaya çağırarak güvenlik güçlerinin terör tehdidine karşı savaşmak için desteğe ihtiyaç duyduğunu ifade etti.



Toplantıda sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine seslenen Kalzebeu, istihbarat servislerinin tüm bölgelere konuşlandırıldığını belirterek şüpheli durum tespit edenlerin hızla ihbarda bulunmasını istedi.



Öte yandan Kalzebeu, önlem amacıyla Kamerun ile sınırların kapatılacağını, başkentte yerel saatle 19.00'dan sonra sokağa çıkma yasağının uygulanacağını ve ordunun ülkenin tüm bölgelerine konuşlandırılacağını söyledi.



Polis yetkililerinden Mahamat Richard Gagna da başkentin güvenliğinden Çad ordusunun sorumlu olduğunu, Fransız uçaklarının da havadan destek verdiğini vurguladı.



Hükümet sözcüsü Hassan Syla Bakary ise devlet radyosundan yaptığı açıklamada, saldırılarda 28 kişinin öldüğünü, 57'si ağır 101 kişinin de yaralandığını açıkladı.



Saldırıların sorumlularının bulunması amacıyla hükümetin kriz merkezi kurduğunu kaydeden Hassan Syla, "Hiçbir şey terör olaylarına karşı pes etmeyen Çadlıların huzurunu kaçıramaz. Hükümet, Boko Haram militanlarının peşine düşecek" ifadesini kullandı.



Hastane kaynakları, dün başkentteki polis akademisinde 5 dakika arayla 2 bombanın patlaması sonucu 16'sı polis 19 kişinin öldüğünü, polis akademisinden sonra merkez karakoluna düzenlenen saldırıda ise 9 kişinin öldüğünü açıklamıştı.



Adının açıklanmasını istemeyen bir güvenlik kaynağı, 3 intihar eylemcisinin düzenlediği saldırının Boko Haram tarafından planlandığını öne sürmüştü.



Bazı bölge ülkelerinin de desteğiyle ocaktan bu yana Boko Haram'a yönelik operasyonlar düzenlenen Çad'ın başkenti Ndjamena ilk kez bu kadar kanlı saldırılara sahne oldu.



Saldırıların sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.



#Çad
#saldırı
#Ndjamena
9 yıl önce