|

Kanada Dışişleri Bakanı Baird Mısır'da

Kanada Dışişleri Bakanı Baird Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri ile Mısır'da tutuklu Kanada vatandaşı gazeteci Muhammed Fehmi'nin durumunu görüştü

Yeni Şafak
14:00 - 15/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 12:02 - 15/01/2015 Perşembe
AA
Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, Mısır'a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında bir araya geldiği mevkidaşı Samih Şükri ile burada tutuklu bulunan Kanada vatandaşı gazeteci Muhammed Fehmi'nin durumunu görüştü.


Baird, Başkent Kahire'de gerçekleşen basına kapalı görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, Muhammed Fehmi davasının önemini vurgulayarak sorunu çözmek için ısrarlı olduklarını ve görüşmede çözüm için geniş kapsamlı bir değerlendirmede bulunduklarını" belirtti.


"Görüşmenin verimli geçtiğini ancak çözüme ulaşamadıklarını" ifade eden Baird, "Mısır'ı ziyaretimden önce de sorunun hemen çözülmesini beklemiyordum dolayısıyla şimdilik Bakanla iyi bir diyalog oluşturduk ve sorunun çözümünde başarılı olacağız" ifadelerini kullandı.


Baird ayrıca, konunun Kanada halkı için büyük önem arz ettiğini ve halkının El Cezire TV'de çalışan Yapımcı Muhammed Fehmi için endişe duyduğunu ifade ederek, Fehmi'nin serbest bırakılması için Mısırlı yetkililerle diyaloğa devam edeceklerini dile getirdi.


"Mısır teröre karşı mücadele veriyor"


Öte yandan, Kanada Dışişleri Bakanı Baird, Mısır'ın "teröre" karşı mücadele verdiğini belirterek bu noktada Mısır'a  2 milyon dolar mali destekte bulunacaklarını ifade etti.


Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri de Mısır ve Kanada arasında özellikle terörle mücadele konusunda iyi bir işbirliği olduğunu ve Kanada'nın gerek Filistin konusunda gerekse Mısır konusunda olumlu bir duruş sergilediğini kaydetti.


Mısır asıllı Kanadalı gazeteci Muhammed Fehmi ve arkadaşları Avustralya vatandaşı Peter Greste ve Bahir Muhammed, 29 Aralık 2013'te, "Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) lehine yanıltıcı haber yaptıkları" iddiasıyla tutuklanmıştı. 


Kahire Ceza Mahkemesi, geçen yıl haziran ayında kamuoyunda "Marriott Terör Hücresi" olarak bilinen davada, söz konusu gazetecileri, 7 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırmıştı.
#Kanada
#Mısır
#Baird
#Muhammed Fehmi
9 yıl önce