|

Karadağ 'bağımsızlık' dedi

Karadağ seçimlerini bağımsızlık isteyenler kazandı. Devlet Başkanı Cukanoviç, "Yugoslavya yüzeysel bir oluşumdur. Yugoslavya diye bir ülke yoktur" dedi.

.
00:00 - 24/04/2001 Salı
Güncelleme: 15:46 - 17/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
 Karadağ 'bağımsızlık' dedi
Karadağ 'bağımsızlık' dedi

Karadağ'da yapılan ulusal meclis seçimlerini, Sırbistan'dan bağımsızlık isteyen blok kazandı. Karadağ Devlet Başkanı Milo Cukanoviç, ülkeyi bağımsızlığa taşıyacak bir hükümet kurmak istediğini söyledi. Meclis seçimlerinin gayri resmi sonuçları, kendi koalisyon hükümetinin az farkla da olsa galip geldiğini göstermesinden sonra gazetecilere konuşan Cukanoviç, liderliğindeki "Zafer Karadağ'ın" bloğunun seçimlerde "zor ve önemli bir zafer" kazandığını belirtti. Cukanoviç, ancak Karadağ'ın Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsızlığını kazanması için "daha yapmaları gereken çok şey olduğuna" dikkat çekti. Cukanoviç, "İşe hemen bugün koyulacağız. Bağımsız, demokratik ve Avrupa'dan yana Karadağ hedefimize ulaşmamızı sağlayacak bir hükümet kurmak için gerekenleri yapacağız" dedi. Cukanoviç, bağımsızlık yanlısı daha küçük partileri koalisyona dahil ederek, 77 sandalyenin çoğunluğunu elde etmeye çalışacaklarını kaydetti.

'Yugoslavya diye bir ülke yoktur'

Cukanoviç, Yugoslavya'nın "yüzeysel bir oluşum olduğunu" söyleyerek, "Yugoslavya diye bir ülke yoktur" dedi. Polonya'da yayınlanan Gazeta Wyborcza'ya konuşan Cukanoviç, "Sırbistan ve Karadağ ayrı para birimlerine, bağımsız iki orduya, farklı gümrüklere ve farklı dış politikalara sahiptir. Batılı siyasetçilerin düşündüğünün tersine, Balkanlar'daki statüko bölgedeki barış ve istikrarın teminatı değil, gerginlik kaynağıdır" diye konuştu. Cukanoviç karşıtları ise, seçim sonuçlarının, Yugoslavya'dan ayrılmak isteyenlerin bağımsızlık için referandum düzenleme planlarını suya düşürdüğünü savundular. Seçim Komisyonu'nun açıklamasına göre, yüzde 98.84'ü sayılan oyların yüzde 42.05'ini Cukanoviç liderliğindeki ittifak alırken, bağımsızlık karşıtı blok ise yüzde 40.67 oy oranına ulaştı.

Bu arada Almanya, Karadağ ile Sırbistan'a ortak geleceklerine ilişkin görüşmelere "hemen" başlamaları çağrısında bulundu. Yunanistan ise, Karadağ'ı bağımsızlık için "tek taraflı" karar almaması için uyardı.


23 yıl önce