|

'Karoshi'ye yakalandı

AŞIRI çalışmanın getirdiği yorgunluk yüzünden önceki gün rahatsızlanıp hastaneye kaldırılan Japonya Başbakanı Keizo Obuchi felç oldu ve yoğun bakıma alındı. Hayatından endişe edilen Obuchi'nin bir daha görevine dönemeyeceği bildirildi. JAPONCA "karoshi" kelimesinden türeyip Batı dillerine yayılan ve "aşırı çalışmaktan ölmek" anlamına gelen "karo" hastalığı, sonunda Obuchi'yi de yakaladı. "Karo" hastalığından 1994'te 32, 1995'te 76 ve 1998'de 90 üst düzey Japon öldü.

.
00:00 - 4/04/2000 Salı
Güncelleme: 14:49 - 15/01/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
'Karoshi'ye yakalandı
'Karoshi'ye yakalandı

TOKYO- Aşırı yorgunluk tanısıyla önceki gün hastaneye kaldırılan Japonya Başbakanı Keizo Obuchi yoğun bakıma alındı. Hükümet Sözcüsü Mikio Aoki, Obuchi'nin beyin damarlarında tıkanma olduğunu ve bu tıkanmanın hücrelerin bir bölümünün harap olmasına yol açma tehlikesinin bulunduğunu kaydetti. Başbakan'ın bilincinin açık olup olmadığını bilmediğini belirten Aoki, hayati tehlikenin bulunup bulunmadığı konusundaki bir soruya, "bilmiyorum" şeklinde yanıt verdi. Aoki, yaptığı basın toplantısında, "Şu anda Başbakan komada ve önceki gün 09.50'den itibaren solunum aletine bağlı" dedi. Hiçbir şeyin gözardı edilemeyeceğini belirten Aoki, Obuchi'nin durumunun ciddi olduğunu ve kısa bir süre içinde görevine dönmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Aoki, Obuchi'nin, kendisinin yerine vekaleten Başbakanlığa atanması önerisini kabul ettiğini sözlerine ekledi.

Görevine dönemeyecek

Japon NHK televizyonu ile Asahi Shimbun gazetesi, Obuchi'nin felç olma olasılığının yüksek olduğunu duyurdu. Bu arada, yoğun bakıma alınan Obuchi'nin istifa etmesinin hemen hemen kesin olduğu ileri sürüldü. Japonya'da dün yayımlanan gazeteler, felç geçirme tehlikesiyle karşı karşıya olan Obuchi'nin durumunun çok ciddi olduğunu ve istifa etmesinin kesin olduğunu ileri sürdüler. Hastane kaynaklarına dayanan Nihon Keizai Shimbun gazetesi, Obuchi'nin istifasının kaçınılmaz olduğunu iddia ederek, Başbakan'ın durumunun ağır olması nedeniyle yakın bir zamanda göreve dönmesinin mümkün olmadığını bildirdi. Obuchi'nin sağlık durumunu manşetlere çıkaran diğer gazeteler de iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin Genel Sekreteri Yoshiro Mori ile Dışişleri Bakanı Yohei Kono'nun Obuchi'nin yerine geçebilecek en ciddi adaylar olduğunu yazdılar. Bu arada, Washington'dan Las Vegas'a giden ABD Başkanı Bill Clinton, Obuchi'nin sağlık durumuyla ilgili bilgi aldıktan sonra, Başbakan'a acil şifalar diledi. "Aşırı yorgunluktan" hastaneye kaldırılan Obuchi, ülkenin kuzeyinde bulunan Hokkaido adasındaki Usu Yanardağı'nın faaliyete geçmesi üzerine 5 bin kişinin tahliye edilmesinde ağır davrandığı yolunda eleştirilere maruz kalmıştı. Obuchi, bir yandan da koalisyon hükümetinde ortakların ayrılması sorunuyla uğraşmıştı.

Japonlar'ın 'aşırı çalışma' hastalığı

KOMAYA giren Japonya Başbakanı Obuchi'nin, hükümet tarafından kısa bir süre önce resmen tanınan, "aşırı çalışma hastalığı"nın kurbanı olabileceği belirtiliyor. Obuchi'nin hastaneye kaldırıldığı haberleri geldiğinde, hükümet yetkilisi Mikio Aoki, Başbakan'ın, "gönüllü olarak aşırı çalışmak" anlamına gelen "karo" yüzünden hasta olduğunu söylemişti. "Karo" sözcüğünden, 1990'larda, aşırı çalışmaktan ölmek anlamına gelen "karoshi" sözcüğü türetilmişti. Karoshi sözcüğü kısa sürede İngilizce, Almanca ve Fransızca'ya da girmekte gecikmedi. İşte uzun saatler zaman geçirmek, işi hobilerin, toplumsal yükümlülüklerin ve hatta ailenin üzerinde tutmak, Japon iş gücünün dünyaca ünlü önemli özelliklerinden biri. Japon hükümeti 1994'te, aşırı çalışmadan hastalık ve ölümü tanımış ve aynı yıl aşırı çalışmadan ölenlerin sayısını 32 olarak açıklamıştı. Bu sayı ertesi yıl 76'ya yükseldi ve Çalışma Bakanlığı karoshi'nin tanımını, yorgunluk ve stresi de içine alacak şekilde genişletti. 1998'de karoshi'den ölenlerin sayısının 90 olduğu açıklandı.

24 yıl önce