|

Kavga büyüdü

İtalya ile Fransa arasındaki sığınmacı krizinde sular durulmuyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ABD ve İtalyan hükümetlerini “korkularla oynamakla” suçlayarak popülist sığınmacı politikalarını cüzzam hastalığına benzetti. İtalyan yetkililer, Macron’a “geveze ve münasebetsiz” sözleriyle karşılık verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 11:25 - 23/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Fransa Cumhurbaşkanı Macron - İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini
Fransa Cumhurbaşkanı Macron - İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini

İtalya ile Fransa arasında geçen hafta başlayan “sığınmacı tartışması”, dünkü açıklamaların ardından tekrar alevlendi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Quimper şehrinde yaptığı konuşmada isim vermeden ABD ve İtalya hükümetlerini “korkularla oynamak ve insanları göçmenlerle korkutmakla” suçladı. Macron, “(Popülizm ve milliyetçilik hakkında) Görüyorsunuz her yerde bir cüzzam gibi çoğalıyor. Bir daha asla ortaya çıkmaz dediğimiz ülkelerde bile. Ve komşumuz olan ülkeler, daha beterini yapıyor, en büyük provokasyonda bulunuyorlar ve hiç kimse bundan rahatsızlık duymuyor” dedi.

“HAKARETLERİ BANA DOKUNMAZ”

İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini ise, Twitter mesajında, Macron’a tepki gösterdi. Salvini, “Geveze Macron ve Saviano’nun (kendisini eleştiren bir gazeteci) hakaretleri bana dokunmaz, aksine beni güçlendiriyorlar. Onlar konuşurken, ben bugün yasa dışı göçmen kaçakçılığını durdurmak ve mafyadan alınarak el koyulan villaları İtalyanlara geri vermek için çalışıyorum. Bazıları konuşur, bazıları yapar” ifadesini kullandı.

‘MÜNASEBETSİZ’

Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Luigi Di Maio ise Macron’u ikiyüzlülükle suçlayarak, “Macron’un sözleri saldırganca ve münasebetsiz. Asıl cüzzam, göçmenleri Ventimiglia’da (İtalya-Fransa sınırında bir yer) reddedip göçmenlerle ilgili adil bir dağılım istediğimizde ahlaki olmamızı isteyenlerin ikiyüzlülüğü. Dayanışma ya Avrupalıdır ya değil” ifadelerine yerdi. Geçen hafta İtalya, 629 göçmeni taşıyan sivil toplum kuruluşu SOS Mediterranee’nin Aquarius isimli gemisine limanlarına yanaşma izni vermemişti. Macron’un İtalya’nın bu davranışını “gülünç ve sorumsuzluk örneği” diye nitelemiş ve krize neden olmuştu.


Kurtarma ekibine tutuklama tehdidi

İtalya makamlarının, Libya açıklarında 224 kaçak göçmeni kurtaran sivil toplum kuruluşu Mission Lifeline’a ait gemiye limanlarına gelmesi halinde el koyacağı ve personelini tutuklayacağı bildirildi. İtalyan ANSA ajansının haberine göre, Alman sivil toplum kuruluşu Mission Lifeline, Libya açıklarında 224 göçmeni kurtardı. Kurtarma işleminin ardından güvenli bir liman için izin çağrısında bulunan kuruluşa, İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini tepki gösterdi. Salvini, “İtalya’ya gelirlerse gemiye el koyacağız ve ekibini de yasa dışı göçe yardım etmekten yargılayacağız. İtalyan limanlarında hayalet gemiler istemiyorum” dedi. Facebook hesabı üzerinden açıklama yapan Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Danilo Toninelli ise, “Lifeline, oraya kayıtlı olmamasına rağmen yasa dışı şekilde Hollanda bayrağı takıyor. Korsan gemisi olarak değerlendirilmeli” ifadelerini kullandı.

#İtalya
#Fransa
#Mülteci
6 yıl önce