|

Kazakistan'da kritik yasa onaylandı: ABD ile iş yapan şirket bilgi verecek

Kazakistan’da sokak protestoları bastırılırken meclis, 5 yıldır bekletilen ve ABD ile finansal ilişkileri mercek altına alan yasa tasarısını jet hızıyla onayladı. Yasaya göre, bundan sonra ülkede, ABD finans kurumlarıyla ticari işlem yürüten tüm yabancı kuruluşların, Amerikan vergi mükelleflerinin hesapları hakkında Kazak devletini bilgilendirmeleri gerekecek.

00:00 - 13/01/2022 Perşembe
Güncelleme: 23:09 - 12/01/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
Kazakistan
Kazakistan
Kazakistan Meclisi, 5 yıldır bekletilen ve ABD ile finansal ilişkileri mercek altına alan yasa tasarısını jet hızıyla onayladı
. 11 Eylül 2017’de imzalanan ve
ABD ile ticari ilişkili şirketlerin devleti bilgilendirmesini zorunlu kılan yasa,
Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in onayını aldıktan sonra yürürlüğe girecek.
Yasaya göre,
ABD
finans kurumlarıyla uluslararası ticari işlem yürüten tüm yabancı kuruluşların, Amerikan vergi mükelleflerinin hesapları hakkında Kazak devletini bilgilendirmeleri gerekecek.
Benzer şekilde ABD de ülkesinde hesap açan Kazakistan vatandaşları ile tüzel kişiler hakkında Kazak hükümetine veri aktarımı sağlayacak.
Onay sürecinin, Tokayev’in bir gün önce ülkedeki oligarkların finansal faaliyetlerini hedef alan açıklamalarından hemen sonra gerçekleşmesi dikkatlerden kaçmadı.

Tokayev’den ‘terör savaşı’ vurgusu

  • Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, yaşanan olayları “terör savaşı” olarak nitelendirerek, bu saldırıların arkasında kimlerin olduğunu tespit etmenin çok önemli olduğunu bildirdi. Ulusal Güvenlik Komitesi’ndeki bazı görevlileri devlete sadakatsizlikle suçlayan Tokayev, kurumların yeniden yapılandırılacağını vurguladı.

#​Kazakistan
#ABD
#Tokayev
2 yıl önce