|

Kendi kurduğu ülkeye giremedi

Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki yedi kilometrekarelik alanda "Liberland" adıyla devlet kurarak, 'Tarafsız' bir devlet olduğunu söyleyen Çek vatandaşı Vit Yedliçka, Başkanı olduğu ülkeye giremedi.

Yeni Şafak
09:58 - 15/11/2016 Salı
Güncelleme: 07:17 - 15/11/2016 Salı
Yeni Şafak
Sırbistan ve Hırvatistan arasındaki 7 kilometre karelik bölgede 'Liberland' isminde devlet kurduğunu savunan Çek vatandaşı Vit Yedliçka.
Sırbistan ve Hırvatistan arasındaki 7 kilometre karelik bölgede 'Liberland' isminde devlet kurduğunu savunan Çek vatandaşı Vit Yedliçka.

Nisan 2015'te, Çek Cumhuriyeti vatandaşı olan Vit Yedliçka, Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki yedi kilometrekarelik "tarafsız bölge"de "Liberland" adında devlet kurduğunu ilan etmişti. Ülkesi için bir web site kurarak vatandaşlık başvurusunda bulunma çağrısı yapan Yedliçka, kendi kurduğu ülkeye giremedi.



BBC'de yer alan habere göre, 7 kilometre karelik sahipsiz topraklarda kendi ütopik ülkesini oluşturmaya çalışan Jedliçka'nın 'ülkesine' girişi engellendi.



Liberland adını koyduğu topraklardan sürülen Vit Jedliçka, Tuna Nehri'nden "vatanım" dediği ülkeye birkaç kilometre öteden bakakaldı. Jedliçka ve kendisi gibi, Liberland vatandaşı olduğunu savunan kişilerin ülkeye alınmamasının nedeni ise Sırbistan ve Hırvatistan. İki ülke de, sınırlarında 'aşırı özgürlükçü' düşünceleri savunan bir ülkeyi benimsemek istemedi ve oraya girmek isteyen herkese engel oldu.



Zengin bağışçılar sayesinde pasaport bastırdı


2015 yazında arkadaşları huzurunda Liberland'ın başkanı seçilen Jedlika bu topraklarda özgürlükçü bir rejim kurmayı planlıyordu. Ütopik vatanında silah kontrolü veya zorunlu vergiler olmayacak ve para olarak Bitcoin kullanılacaktı.





500 bin kişi vatandaşlık için başvurdu


O zamandan beri 500 bin kişi internetten Liberland'ın vatandaşlığına başvurdu. Vit Jedliçka kendisi gibi özgürlükçü görüşleri savunan zengin bağışçılar sayesinde diplomatik pasaportlar bastırdı.



Ancak bir yılı aşkın süredir ne kendisi ne de bir başkası Liberland'a taşınamadı.



2015 yılında Liberland hiçbir devletin sahip çıkmadığı bir kara parçasıydı. Bir zamanlar Sırbistan'a ait olan bölge 1990'larda Yugoslavya'da iç savaş bittikten sonra sınırlar tekrar çizildiğinde Hırvatistan'a geçmişti.



Hırvatistan ve Sırbistan kabullenmedi


Hırvatistan bu bölgeye yeni sınırları kabul etmek istemediği için sahip çıkmadı. Sırbistan da yeni sınırları benimsediği için Liberland'ı almadı.



Ancak Hırvatistan, serbest silah kullanımını destekleyen özgürlükçü ütopik bir devletle komşu olmak istemiyordu. Bu nedenle Hırvatistan yetkilileri Liberland'a girmeye çalışan herkesi ya tutukladı ya ceza kesti.









#Vit Jedlicka
#Tuna Nehri
#Liberland
7 yıl önce