|

Kıbrıs'ta Türk işçiler isyanda

Aylardır maaş alamadıkları için grevde olan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) çalışanları, Lefkoşa'da eylem yaptı.

Aa
00:00 - 27/12/2012 Perşembe
Güncelleme: 20:32 - 27/12/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Kıbrıs'ta Türk işçiler isyanda
Kıbrıs'ta Türk işçiler isyanda

Aylardır maaş alamadıkları için grevde olan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) çalışanları, Lefkoşa'da eylem yaparak, Lefkoşa sokaklarını trafiğe kapattı, yollara çöp dökerek lastik yaktı, iktidardaki Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) binalarına zorla girmeye çalıştı.

KKTC'nin başkenti Lefkoşa, belediye çalışanlarının eylemine sahne oldu. Aylardır maaş alamadıklarını öne süren belediye çalışanları, yolları trafiğe kapatarak, Başbakanlık, Meclis ve UBP binaları önünde protesto gösterilerinde bulundu.

Belediye Emekçileri Sendikası (BES), sorunun çözümü yönününde hükümete verdikleri 48 saatlik sürenin dolması ve dünkü Bakanlar Kurulu toplantısından Lefkoşa Türk Belediyesi çalışanlarıyla ilgili bir sonuç çıkmaması üzerine bugün eylemlerinin dozunu artırdı.

Göstericilere müdahale eden polis, aralarında BES Başkanı Savaş Bozat'ın da bulunduğu 23 kişiyi tutukladı.

İlk olarak İçişleri Bakanlığı'na yürüyen Belediye çalışanları, ardından Başbakanlık önüne giderek burada tahta ve lastikleri ateşe verdi. Eylemciler daha sonra, UBP kurultayıyla ilgili duruşmanın yapıldığı mahkeme binasına yürüdü.

Mahkemenin ardından Sarayönü bölgesindeki Ulusal Birlik Partisi (UBP) binalarına girmeye çalışan ve Başbakan İrsen Küçük aleyhinde sloganlar atan eylemciler, polisin müdahalesiyle dağıldı.

Daha sonra UBP'nin Lefkoşa'nın Köşklüçiftlik bölgesinde bulunan genel merkez binası önünde toplanan eylemciler, UBP'nin önündeki tabelayı sökerek, zorla binaya girmek istedi. Bu sırada polisle eylemciler arasında arbede çıktı. Yol boyunca çöp bidonlarını da yerlere boşaltan eylemcilerin binaya girişini polis engelledi. Zorla UBP binası içine girenler de gözaltına alındı.

Buradan yürüyerek Cumhuriyet Meclisi önüne giden eylemciler, içeriye girmek istedi, ancak polis barikatını aşamadı. Çevik Kuvvet cop kullanarak eylemcileri dağıtırken, bazı eylemciler gözaltına alındı.

Meclis önündeki arbedede yaralanan ve ambulansla hastaneye kaldırılanlar da oldu. Arbede sırasında bazı basın mensupları da yaralandı.

Meclis'e girişleri önlenince, Meclisin arka kapısına giden eylemciler, buradaki çöpleri meclis bahçesine attı.

BES Başkanı Savaş Bozat, burada yaptığı açıklamada, KKTC'de yaşamaktan artık utanç duyduklarını söyledi.

Bozat, 30 günden bu yana soruna çözüm bulacaklarını söyleyenlerin dünkü Bakanlar Kurulu toplantısına girerken 'iyi haber' sözü verdiklerini, fakat 7 saatlik toplantıdan beklenen sonucun yine çıkmadığını dile getirdi.

Meclisin ardından Lefkoşa Türk Belediyesi önünde toplanan eylemciler, burada eylemlerine son verdi.

Su kesildi, defin yapılmayacak

Belediye çalışanları eylemlerini daha sonra araçlarla sürdürdü. Başbakanlık kavşağında iş çıkışında yaşanan eylem, trafiğin aksamasına neden oldu. Belediyeye ait araçlarla Başbakanlık kavşağını trafiğe kapatan BES, Lefkoşa'da defin işlemlerinin yarından itibaren durdurulacağını ve bugünden itibaren de su verilmeyeceğini açıkladı.

Gelişmeler üzerine Bakanlar Kurulu olağanüstü toplandı. Başbakan İrsen Küçük, toplantıya girerken yaptığı açıklamada, Lefkoşa Türk Belediyesi çalışanlarının yarın işbaşı yapmaları halinde, pazartesi günü sendikanın talep ettiği gibi 2013 yılı 13. maaşlarının avans olarak ödeneceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı'ndan itidal çağrısı

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugünkü eylemlerin hoş olmadığını vurguladı ve itidal çağrısı yaptı.

Eroğlu, bir kabulü sırasında yaptığı açıklamada, Lefkoşa Türk Belediyesi çalışanlarının eylemlerinin uzun zamandır sürdüğüne dikkati çekerek, hükümet ile BES'in diyalog içinde sorunu çözmeleri gerektiğini bildirdi.

LTB konusunun çok uzadığını ve kronikleşmeye yüz tuttuğunu ifade eden Eroğlu, hiçbir eylemin bugüne kadar bu denli uzun devam etmediğini, eylemlerin sokaklara taşmasının ve binalara saldırılmasının hoş bir davranış olmadığını, kamuoyunun da bunu tasvip etmesinin zor olduğunu söyledi.

Belediye çalışanlarının da haklı nedenleri bulunduğunu belirten Eroğlu, diyalog kapısını açık tutarak sorunu hükümetle diyalog içerisinde çözmenin daha doğru olacağını vurguladı.

Eroğlu, 'Lefkoşa'da, birçok ülkeden insanın uğradığı başşehirde bugünkü manzara hoş değil' dedi.

Eroğlu, sorununun çözümü için gerekirse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın arabuluculuk yapabileceğini de kaydetti.

Bu arada, polis, Lefkoşa'da bugün yaşanan eylemlerle ilgili olarak toplam 23 kişinin tutuklandığını, soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.

11 yıl önce