|

Kiev 'Gezi'si

Rusya'nın isteği üzerine Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzalamayı reddeden Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç'e yönelik tepki büyüyor. AB taraftarları hükümet binasına giden yolları kapattı.

.
00:00 - 3/12/2013 Salı
Güncelleme: 22:35 - 2/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Kiev 'Gezi'si
Kiev 'Gezi'si

Eski Sovyet ülkesi Ukrayna, AB ve Rusya arasında yaşanan 'ticaret savaşı'nın ortasında kaldı. Ukrayna'nın Avrupa Birliği politikasını değiştiren hükümete karşı hafta sonu düzenlenen kitlesel protestolarda gövde gösterisi yapan muhalefetin Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'e istifa baskısı sürüyor. 9 yıl önce geçekleşen 'Turuncu Devrim'den bu yana görülen en büyük eylem olan ve başkent Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda 350 bin kişinin katıldığı gösterilerde muhalefet, Avrupa Birliği'nin önerdiği anlaşmayı reddederek ticaret politikasını yeniden Rusya'dan yana çeviren hükümeti protesto etti.

BARİKAT KURUYORLAR

Muhalefet liderlerinin göstericileri sükunete çağırmasına rağmen polis göz yaşartıcı gaz bombaları kullandı. Çıkan olaylarda 150'den fazla kişinin yaralandığı açıklandı. Kiev'de devam eden hükümet karşıtı gösterilerde, kalabalık bir grubun hükümet binasına giden yolları kapattığı, bazı göstericilerin hükümet binasının yakınına giderek, Başbakan ve kabinesine istifa çağrısında bulunduğu bildirildi. Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in AB ile imzalanması öngörülen anlaşmaları reddetmesini protesto eden göstericilerden bazıları daha önce belediye meclisi binasına girmişti.

'KAHROLSUN ÇETE'

Hafta sonunda gerçekleşen eylemlerde, Ukrayna ve AB bayrakları ile Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'na yürüyen on binlerce kişi, Yanukoviç'in AB'den uzaklaşmasını 'Kahrolsun çete' sloganıyla kınadı. Cumhurbaşkanı, Ukrayna'nın Rusya ile ilişkilerine zarar vereceğini gerekçe göstererek AB'nin önerdiği Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması'nı (DCFTA) geri çevirmişti. Söz konusu anlaşma, ticarette sınırların kaldırılmasını ve Ukrayna vatandaşlarına aşamalı olarak AB'ye seyahat kolaylıkları getirilmesini öngörüyor. Yanukoviç, bu kararı Rusya'nın baskısıyla aldığını açıklamıştı. Ukrayna Cumhurbaşkanı, anlaşmaya karşı çıkan Rusya'yla ticari ilişkilerin bozulmasını göze alamayacaklarını söylemişti.

Doğu-Batı rekabeti geri döndü

Yanukoviç'in politika değişikliği, eski Sovyet cumhuriyeti Ukrayna üzerindeki Doğu-Batı rekabetini yeniden canlandırdı. Rusça konuşan Yanukoviç, ülkenin sanayi merkezi olan ve Rusya ile kültür ve dil birliği yaşayan doğu bölgelerini temsil ediyor. Anadilin Ukraynaca olduğu batı bölgeler ise Batı dünyasına yakınlık duyuyor.

Merkel'den şiddet uyarısı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna'da barışçıl gösteri yapanlara karşı şiddetten kaçınılması çağrısında bulundu. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Merkel'in, Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç'ten özgür düşünce açıklamaları yaparak gösteri düzenleyenlerin korumasını istediği ifade edildi. Ukrayna'da göstericilere karşı şiddetten kaçınılması çağrısında bulunan Seibert, 'Pro-Avrupa' gösterileriyle halkın çok açık bir mesaj verdiğini ve Yanukoviç'in bu mesajı ciddiye alacağını umduklarını dile getirdi.

Taraflar masaya oturuyor

Kiev'de günlerdir süren protesto gösterilerinin ardından hükümet ve muhalefet liderleri arasındaki görüşmelerin başlaması bekleniyor. Meclis sözcüsü Vladimir Ribak, tüm tarafların görüşlerini ifade etmeleri için fırsat tanınacağını söyledi. Muhalif 'Vatan' Partisi lideri Arseni Yatsenyuk, meclise hükümet aleyhine gensoru önergesi verildiğini belirtti. Eski Başbakan Yuliya Timoşenko hapisten yazdığı mektupla eylemcilere destek vermiş, muhaliflerin çağrısı ile birlikte binlerce kişi sokağa dökülmüştü.


10 yıl önce