|

Kimse şok olmadı

TAYVAN'ı önceki gece uykuda vuran 7.6 şiddetindeki depremde ölenlerin sayısı dün akşam saatlerinde 1546'ya, yaralı sayısı da 3 bin 841'e yükseldi. Ölü sayısının artacağı açıklandı. 100 binden fazla Tayvanlı evsiz kaldı.MERKEZ üssü başkent Taipei'nin 140 kilometre güneybatısındaki Nantou kenti olan depremin, aletsel büyüklüğü Marmara depremiyle aynı. Ancak derhal müdahale edilmesi ve evlerin sağlamlığı zararın büyümesini önledi.

.
00:00 - 22/09/1999 Çarşamba
Güncelleme: 18:08 - 12/12/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Kimse şok olmadı
Kimse şok olmadı

TAİPEİ- Tayvan'ı önceki gece uykuda vuran 7.6 şiddetindeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı hızla yükseliyor. Devlet televizyonunda yayınlanan haberde, son tespitlere göre ölü sayısının 1546'ya, yaralı sayısının da 3 bin 841'e yükseldiği belirtildi. Yetkililer, 2 bin 304 kişinin halen göçük altında bulunduğunu, 225 kişinin de hayatından endişe edildiğini ifade etti. Başkent Taipei'de sadece üç kişinin öldüğünü doğrulayan yetkililer, deprem sırasında çöken kent merkezindeki 12 katlı binanın göçüğünde halen 50 kişinin bulunduğuna işaret etti. İlk belirlemelere göre ülke genelinde binden fazla binanın hasar gördüğü belirtiliyor. Taipei Belediye Başkanı Ma Ying-jeou da, okulların ve işyerlerinin dün açılmadığını söyledi. Merkez üssü başkent Taipei'nin 140 kilometre güneybatısındaki Nantou kentinin 12,5 kilometre batısında olan depremin, yerin bir kilometre kadar altında olduğu kaydedildi. Tayvan'da önceki gün Türkiye saati ile 20.47 ve 21.03 arasında 3 deprem meydana gelmişti. Merkez üssü başkent Taipei'nin 140 kilometre güneybatısındaki Nantou kentinin 12,5 kilometre batısında olan depremin, yerin bir kilometre kadar altında meydana geldiği kaydedildi. Depremde, başkenti Taipei'deki bir otel, iki bina ve iki okulun çöktüğü, ayrıca, depremin merkez üssü yakınlarındaki bir şarap fabrikasının da sarsıntıda patladığı ifade edildi.

Hastaneler doldu, köylerle iletişim kesildi

Depremde en çok can kaybının, depremin merkez üssü Nantou ile yakınlarındaki Taiçung'da olduğu bildirildi. Depremde bazı yollar hasar görürken, uzak bölgelerdeki kasabalarla ulaşımın sağlanamadığı belirtildi. Kent ve kasabalardaki hastanelerin yaralılarla dolup taştığı, televizyon kanallarının, doktor, hemşire ve tıp eğitimi almış herkese kurtarma çalışmalarına katılma çağrısında bulundukları kaydedildi. Devlet Başkanı Lee Teng Hui ile Yardımcısı Lien Çan, kurtarma çalışmalarını yönetmek amacıyla helikopter ile Taiçung ve Nantou'ya bölgelerine gitti. Nantaou bölgesi yetkililerinden Peng Pai-hsien, bölgede ilk belirlemelere göre 470 kişinin öldüğünü ve 100 bin kişinin evsiz kaldığını, acilen buldozer, araç, battaniye ve yiyecek ihtiyacı bulunduğunu söyledi. Depremin merkez üssü yakınlarındaki Puli kasabasında da ağır hasar meydana geldiği bildiriliyor.

İLK GİDEN DEVLET BAŞKANI OLDU

Tayvan'ı derinden sarsan depremin ardından Tayvanlı kurtarma görevlileri derhal çalışmalara başladılar. Depremin ardından başkent Taipei'de çöken binalarda arama-kurtarma çalışmalarına başlayan ekipler, acil müdahalede bulunarak çok sayıda insanı kurtardılar. Marmara depreminde halkın ilk saatlerde kendi başına kurtarma çalışmaları yaptığı hatırlanacak olursa, depremin Tayvan'ı uykuda yakalamasına rağmen iş makinalarının ve kurtarma görevlilerinin özellikle başkent Taipei'de hemen göreve başlaması dikkat çekti. Ayrıca, Devlet Başkanı Lee Teng Hui ile Yardımcısı Lien Çan, acilen helikopter ile depremden en çok etkilenen Taiçung ve Nantou'ya giderek, kurtarma çalışmalarına bizzat nezaret ettiler.

DÜŞMAN AĞABEY YARDIMA KOŞTU

Türkiye ile Yunanistan'da ard arda gelen depremlerin iki ülkeyi yakınlaştırdığı gibi, Tayvan'da meydana gelen depremden sonra Çin yönetimi, bir kaç kez savaşın eşiğine kadar geldiği adaya her türlü yardımı yapacağını açıkladı. Çin Cumhurbaşkanı Can Zemin, Yeni Çin Haber Ajansı tarafından yayımlanan açıklamada, Tayvan Adası'nda meydana gelen depremden duyduğu üzüntüyü dile getirirken, Çin'in depremden zarar görenlere her türlü yardımı yapacağını belirtti. Açıklamada, deprem felaketinin Çin halkının yüreğinde yara açtığı belirtilerek, Tayvan Boğazı'nın iki yakasında yaşayan halkın "etle kemik gibi birbirinden ayrılamayacağı" kaydedildi. Öte yandan Çin Kızılhaç Örgütü tarafından Tayvan'a dün sabah 100 bin dolar acil para yardımı ile 60 bin dolar değerinde acil yardım malzemesi gönderildi.

ŞİDDETİ MARMARA İLE AYNI

Tayvan'ı vuran depremle ilgili yapılan açıklamalarda, 17 Ağustos'ta Marmara bölgesini yerle bir eden 7.4 şiddetindeki depremle arasında benzerlikler olduğu belirtiliyor. ABD'nin Colorado eyaletinin Golden bölgesindeki ABD Jeoloji Ulusal Deprem Araştırma Enformasyon Merkezi'nden Stuart Koyagani, "Tayvan'da meydana gelen deprem şiddeti açısından Türkiye'deki depremle benzer" dedi. Marmara depreminde olduğu gibi, Tayvan'da da kırsal kesimdeki binalarda hasarın daha büyük olduğu ve ülkenin birçok bölgesinde aynen Marmara depreminde olduğu gibi elektriklerin ve haberleşmenin kesildiği bildirildi. Depremler aletsel büyüklükleri ve meydana geliş saatleri açısından da benzerlik gösteriyor. 17 Ağustos'taki Türkiye'yi gece 03.02'de uykuda yakalayan 7.4 Richter ölçeğindeki depremle paralel şekilde, Tayvan'daki 7.6 şiddetindeki deprem ise yerel saatle 01.47'de yine insanların uykuda olduğu bir saatte meydana geldi.

ŞİDDETİ ÜZERİNDE ANLAŞAMADILAR

ABD Ulusal Jeoloji Deprem Araştırma Enformasyon Merkezi, depremin aletsel büyüklüğünü 7.6 olarak açıklarken, Tayvan makamları depremin büyüklüğünü Richter ölçeğine göre 7.3 olarak bildirmişlerdi. Fransa Ulusal Sismik Araştırma Merkezi ise, depremin şiddetini 8.1 olarak açıkladı. Türkiye'deki depremle ilgili Kandilli'den gelen ilk açıklamalarda, merkez üssü İzmit olan depremin aletsel büyüklüğü 6.7 olarak açıklanmış ancak, ABD'deki Ulusal Deprem Araştırma Merkezi, Marmara depreminin şiddetinin 7.4 olduğunu duyurmuştu. Yine ABD'de bulunan deprem araştırma merkezlerinden bazıları Türkiye'deki depremin şiddetinin 7.8 olarak açıklamışlardı.


25 yıl önce