|

Kimyasal tiyatro

Humus ve Şam'da önceki gün 60 kişinin öldüğü saldırılarda halkına karşı klor ve amonyak gazı içeren varil bombası kullanan Beşşar Esed'in Haziran ayında yeniden cumhurbaşkanı olmak için aday olması, muhalifler tarafından 'Batı'nın sahnelediği saçma bir tiyatro' diye niteleniyor.

Şam
00:00 - 1/05/2014 Perşembe
Güncelleme: 00:37 - 1/05/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Kimyasal tiyatro
Kimyasal tiyatro

Suriye'deki devlet başkanlığı seçimleri öncesinde başkent Şam ve Humus kentleri yine rejim güçlerinin saldırısına hedef oldu. Esed'e bağlı askeri birliklerin önceki gün Humus'ta 40'tan fazla ve Şam'da ise 20 öğrencinin öldürüldüğü varil bombalı saldırılarda kimyasal silah kapsamına giren klor gazını da kullandığı ortaya çıktı.

İngiliz The Daily Telegraph agzetesine göre, İngiliz ordusunda kimyasal ve biyolojik savunma birimi komutanlığı yapan Hamish de Bretton-Gordon'un Gaziantep'de gerçekleştirdiği testlerde İdlib bölgesindeki iki köyden alınan örneklerde yoğun miktarda klor ve amonyak izlerine rastlandı.

PATLAMAYAN KİMYASAL BOMBA

11 ve 18 Nisan' tarihlerinde Kafr Zita'da, 21 Nisan'da ise Talmenes'de düzenlenen saldırılarda da kimyasal içerikli bombaların sivil halka karşı kullanıldığı belirtilmişti. Bağımsız olarak doğrulanan tahlillerin yanında bölgede çekilen video görüntüleri de kimyasal gaz saldırısı ihtimalini destekler nitelikte.

Son olarak Hama kentinin Kafr Zeyta bölgesine atılan ve patlamayan zehirli gaz yüklü varil bombasının klor gazı yüklü olduğu muhaliflerce tespit edildi.

KİRİL ALFABESİYLE 'KLOR'

İngiliz medyasının muhaliflere dayandırdığı haberlere göre, Rus alfabesiyle varilin ''klor' yüklü olduğu ve az miktarda patlayıcı içerdiği' şeklinde bir uyarının yazıldığı vurgulandı. Muhaliflerin yayınladığı bir videoda da savaşçıların, gaz maskeleri takarak zehirli gazı varil bombasından çıkartığı görülüyor.

Haziran ayında devlet başkanlığı seçimlerine gideceğini duyuran Beşşar Esed'in bu girişimi, muhalif gruplarca 'saçma bir tiyatro' olarak yorumlandı.


10 yıl önce