|

Kırgızistan'da 18-50 yaş grubu askere alınıyor

Aa
00:00 - 13/06/2010 Pazar
Güncelleme: 11:57 - 13/06/2010 Pazar
Yeni Şafak
Kırgızistan'da 18-50 yaş grubu askere alınıyor
Kırgızistan'da 18-50 yaş grubu askere alınıyor

Kırgızistan'da, ülkenin güneyindeki Oş ve Calalabad eyaletlerindeki etnik çatışmaların durdurulması için 18-50 yaş grubundaki vatandaşların silah altına alınmasına karar verildi.

Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, Savunma Bakanlığı'na 50 yaşına kadar olan vatandaşların askere alınmasını öngören kararı imzaladı.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bugün yerel saatle 15.00'e kadar vatandaşların yerel yönetimlere başvurması çağrısında bulundu.

Rusya'dan askeri yardım isteyen geçici hükümetin bu talebini Rusya yönetimi geri çevirmişti. Ülkenin güneyinde çatışmaları kendi gücüyle bastırmada yetersiz kalan Kırgızistan silahlı kuvvetleri, dünden beri eski askerleri ve polisleri bölgeye göndermeye başladı.

Bu arada Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Murafaddin Sakimov, Oş kentinin ağırlıklı olarak Özbeklerin yaşadığı Furkat ilçesinde, Ahıska Türklerine ait dört evin yakıldığını  ve iki kişinin yaralandığını söyledi.

Öte yandan, dün gece Özbek sınırına sığınan Türk öğrencisi Barçınay Çiftçi, Özbekistan'da mülteci durumuna düşmemek için Özbek kadın ve çocuklarla birlikte Kırgızistan'da bir Özbek köyüne sığındıklarını anlattı.

Oş kentinde bugün düzenlen barış mitinglerinde, köylerde cesetlerin toplanması için çağrıda bulunulduğunu kaydeden Çiftçi, can güvenliğinin olmadığı için Özbeklerin kent ve köylere dönemediğini belirtti.

Edinilen bilgiye gore, çatışmaların yaşandığı Calalabad kentinde, öğrenci yurtlarında kalan Türk öğrencilerle öğretmenler Bişkek'e gelmek için havaalanına gitmeyi planlıyorlar.

14 yıl önce