|

Kırgızistan'da anayasa için referandum yapılıyor

Aa
00:00 - 27/06/2010 Pazar
Güncelleme: 10:40 - 27/06/2010 Pazar
Yeni Şafak
Kırgızistan'da anayasa için referandum yapılıyor
Kırgızistan'da anayasa için referandum yapılıyor

Kırgızistan'da, bugün yapılan anayasa referandumunun ülke genelinde olaysız geçtiği bildirildi.

Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu (MSK), sakin devam eden anayasa referandumunda yerel saatle 12.00'de (TSİ 09.00) seçmenlerin yüzde 23,74'ünün oy kullandığını bildirdi.

Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva ve Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov ile Savunma Bakanı İsmail İsakov ülkenin güneyinde, Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev, Ömürbek Tekebayev ile Temir Sariyev oylarını Bişkek'te kullandı.

Yerel ajansların haberlerine göre Başbakan Otunbayeva, oyunu kullanmadan önce Oş Acil Durumlar Bakanlığı binasında yerel yöneticilerle bir araya geldi. Toplantıda etnik çatışmaların meydana geldiği Oş kentine Kırgızistan'ın bir bütün olduğunu, bölünmeyeceğini dünyaya göstermek için geldiğini söyleyen Otunbayeva, daha sonra sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle görüştü.

Başbakan Birinci Yardımcısı Atambayev de, Bişkek Teknik Lisesi binasında oyunu kullandıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Atambayev, başkentte referandumun sakin geçtiğini belirterek, Kırgızistan'da çatışma çıkaranların, kaosa sürükleyenlerin, istikrarı bozmaya çalışanların halkı bölemediğini, daha çok birleştirdiğini söyledi.

Aynı binada oyunu kullanan Maliye Bakanı Temir Sariyev ise, "Biz bugün Kırgızistan'ın geleceğini seçiyoruz. Referandum neticesinde, Kırgızistan'ın hangi kalkınma yolunu seçeceğini hep birlikte göreceğiz. Biz demokrasiyi, özgürlüğü, istikrarı ve şeffaf, temiz, sorumlu bir iktidarı seçiyoruz" dedi. 

Oyunu yeni anayasa için verdiğini açıklayan Sariyev, referandumun ardından genel seçim tarihinin ilan edilmesinden sonra geçici hükümetin istifa edeceğini belirtti. Sariyev, ülkenin güneyinde durumunun sakin olduğunu, güvenlik güçlerinin seçmenlerin can güvenliğini sağladığını kaydetti.

Öte yandan, anayasa reformlarından sorumlu Başbakan Yardımcısı Ömürbek Tekebayev, başkentte 1221 numaralı sandıkta oyunu kullandıktan sonra basının karşısına çıktı. Tekebayev, geçici hükümetin halk oyuna sunduğu bu anayasa değişikliği paketinin, ülkenin siyasi, ekonomik, etnik krizlerinden kurtulması için tek çıkış yolu olduğuna inandıklarını ifade etti. Tekebayev, seçmenin referanduma ilgisinin büyük olduğunu öğrendiğini, anayasadaki değişikliklerin kabul edileceğini düşündüğünü söyledi.

Kırgızistan'da 7 Nisanda halk devrimiyle iktidarı üstlenen muhalefetin liderleri tarafından oluşturulan geçici hükümet, meclisi fesh ederek 27 Haziranda anayasa referandumuna gidileceğini ilan etmişti.

14 yıl önce