|

Kırgızistan’da gölge hükümet kuruldu

Kırgızistan’da artan siyasi ve ekonomik sıkıntılar muhalif partileri bir araya getirdi. 2 hafta önce gölge hükümet kuran 3 muhalif partinin liderleri ilk ziyaretlerini Türkiye’ye gerçekleştirdi. Halkın yüzde 95’inin kendilerine olumlu baktığını belirten gölge hükümet Başbakan Marat İmankulov, “Türkiye’nin FETÖ konusundaki tavsiyelerini ve uyarılarının dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/01/2017 Friday
Güncelleme: 00:10 - 27/01/2017 Friday
Yeni Şafak
12 Ocak 2017’de ilan edilen gölge hükümet, 3 partinin ve halkın yüzde 95’inin desteğini 
alarak harekete geçtiklerini açıkladı.
12 Ocak 2017’de ilan edilen gölge hükümet, 3 partinin ve halkın yüzde 95’inin desteğini alarak harekete geçtiklerini açıkladı.

Kırgızistan'da yaşanan ekonomik ve siyasi sıkıntılar, muhalif partileri de harekete geçirdi. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in bir süredir ortalıkta gözükmemesi ve ülkedeki derinleşen kriz üzerine 12 Ocak'ta muhalif 3 partiden siyasetçiler tarafından gölge hükümet kuruldu. Ekim ayında yapılacak seçim öncesinde çalışmalarını hızlandıran gölge hükümet, ilk ziyareti de Türkiye'ye gerçekleştirdi.



FETÖ BİZİM DE DÜŞMANIMIZ


Gölge hükümetin Başbakanı ilan edilen Kırgızistan Eski İstihbarat Başkan Yardımcısı, Eski Milli Güvenlik Kurum Başkanı, Ulusal Terörle Mücadele Komitesi Başkan Yardımcısı ve Temiz Kırgızistan Partisi Lideri General Marat İmankulov, "Kırgızistan'da muhtemel bir karmaşayı önlemek için mücadele edeceğiz" dedi. İmankulov, Kırgızistan'da meclisteki 3 parti ile birlikte hareket ettiklerini belirterek değişim isteyen radikal grupların sebep olacağı muhtemel bir darbe döneminin önüne geçmek istediklerini ifade etti. İmankulov, "Terörle mücadele önceliğimiz. FETÖ Türkiye'ye de bize de düşmandır. Bize büyük zararlar vermeden önüne geçmeliyiz. Türkiye'nin FETÖ konusundaki tavsiyelerini ve ikazlarının dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.



ÇATIŞMAYA İZİN VERMEYECEĞİZ


Katar ve Malezya Eski Kırgızistan Büyükelçisi, Özgürlük Partisi Lideri ve gölge hükümetin Dışişleri Bakanı Tursunbay Bakiroğlu ise Kırgızistan'ın üçüncü devrimi kaldıramayacağını belirterek "Kırgız halkına sesimizi duyurduk. Halkın yüzde 95'i bize olumlu bakıyor. Kırgızistan'daki tüm etnik gruplarla ortak hareket edeceğiz. Komşularımızla da duvarları yıkmamız lazım. Kırgızistan'ın Türkiye ile ilişkilerinin geliştirilmesi kanaatindeyiz. Yeni siyasetimizi tek millet tezi üzerine kuracağız. Kuzey ve Güney Kırgızistan'ın temsilcileri olarak birleştik. Tüm etnik grupları dâhil edeceğiz" ifadelerini kullandı.



SANAYİ İŞBİRLİKLERİ GELİŞTİRİLMELİ


Kırgızistan'da uzun süre savunma sanayiine hizmet veren fabrikaların genel müdürlüğünü yapan gölge hükümetin Sanayi Bakanı Jarasul Adduraımov ise, "Deri, ayakkabı, dokuma üzerine elimde 100'den fazla projem var. Hangi bölgede neler yapılabilir. Türk işadamları ile ortak çalışmamız lazım. Sanayin ne kadar güçlüyse o kadar büyüksün çünkü” ifadelerine yer verdi. Hükümetin Ulaştırma Bakanı Nurkul Sulaimanov da etkili mekanizmalar kurmaya çalıştıkları belirtti. Sulaimanov, “Kırgızistan işletme bekliyor. Türkiye ve komşularımızla işbirliğinde bulunmak istiyoruz. Ulusal demiryolu projesi ertelendi. Eski İpekyolu projesi. Kırgızistan ve bölge için çok faydalı olacak. Bu konu ilk gündemimiz olacak" şeklinde konuştu.



Kardeşliğimize öncü oluyor


Özgürlük Partisi Lideri Tursunbay Bakiroğlu Kırgızistan'ın bulunduğu coğrafya dolayısıyla çeşitli siyasi ve etnik kavgalara sahne olduğunu kaydetti. “Kırgızistan'da meydana gelen etnik çatışmaların meydana gelmesinde dış güçlerin büyük katkısı var" diyen Bakiroğlu "Kırgız Özbek'i, Özbek Kırgız'ı öldürdü'' gibi izlenimi bırakmak için Özbek'i de, Kırgız'ı da mahalli halk görünümündeki yabancı güçlerin ajanları öldürdüğü bizim için aşikârdır. İlk olarak kardeş halklarımızın birliğini korumayı istiyoruz. Türkistan'da gerçek bir kardeşliği yeniden inşa etmeyi hedefliyoruz. Türkistan halklarının birliği için bize örnek olan, Türk dünyasının büyüklerinden Muhammed Salih'in hizmetlerini de göz ardı etmek mümkün değil. Muhammed Salih Güney Kırgızistan'da Kırgız ve Özbekler arasında gerçek bir kardeşlik bağı kurulması için kendi itibarını kullanarak büyük çabalar sarf ediyor” diye konuştu.










#FETÖ
#Marat İmankulov
#Kırgızistan
7 years ago