|

Kırgızistan'da Türklerin tahliyesi sürüyor

Kırgızistan'ın güneyindeki Oş ve Calalabad kentlerinden Türklerin tahliyesi sürüyor

Aa
00:00 - 15/06/2010 Salı
Güncelleme: 22:48 - 15/06/2010 Salı
Yeni Şafak
Kırgızistan'da Türklerin tahliyesi sürüyor
Kırgızistan'da Türklerin tahliyesi sürüyor

Kırgızistan'ın güneyinde yaşanan çatışmalar nedeniyle Türk vatandaşlarının Türkiye'ye tahliyesi sürüyor.

Calalabad kentindeki üniversitelerde okuyan öğrenciler ve öğretim görevlileri, dün ve bugün Calalabad kentinden Bişkek'e gelerek Manas Üniversitesi'nin lojmanlarında bekletildi.

Büyükelçilik binasının önünde toplanan yaklaşık 150 kişi, büyükelçilik mensupları tarafından otobüslerle Manas Uluslararası Havaalanı'na uğurlandı. Türk vatandaşları, pasaport kontrollerin ardından TSİ 22.00'de Bişkek'ten İstanbul'a hareket edecek.

Edinilen bilgiye göre, Oş kentindeki olaylarda yaralanan bir Türk vatandaşının da Oş'tan Bişkek'e ailesiyle birlikte hareket etti.

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal, Türk makamlarının tahliye olunacak vatandaşlarla olayların başından beri yakından ilgilendiğini söyledi.

Dün Kırgızistan'dan Türk vatandaşlarının ilk tahliyesi yapılmıştı. Ayrıca, bölgede geriye kalan vatandaşların tahliye çalışmalarının süreceği kaydedildi.

Türk vatandaşların bazıları, Calalabad kentinde yaşanan olaylar sırasında Ahıska Türk'lerinin köylerdeki evlerine sığındıklarını bildirdi.


-AHISKA TÜRKLERİ EVLERİNE DÖNÜYOR-

Öte yandan, Kırgızistan'ın güneyindeki Oş eyaletinde yaşayan yaklaşık 12 bin Ahıska Türkünün bugün evlerine dönmeye başladığı öğrenildi. Telefonla ulaşılan Bahadır Beyoğlu isimli Ahıska Türkü, silah seslerin kesildiğini söyledi.

Beyoğlu, Oş kenti Furkat ilçesinde oturan Türk erkeklerinin evlerin korunması ve hayvanlara bakmak için evlerine öğle saatlerinde döndüğünü belirtti.

Mahallesindeki Türklere ait evlerin sağlam olduğunu gördüğünü bildiren Beyoğlu, 'Allah'a dua ettik. Evlerimiz yanmadı. Hayvanlarımız telef olmadı. Hala gerginiz. Dükkanlar çalışmıyor. Su ve erzak sorunu yaşıyoruz. Bizlere bugün su getiren Kırgızlara çok teşekkür ediyoruz' dedi.

Beyoğlu, ilçede yaşayan Özbeklerin evlerini bırakıp terk ettiğini ve nerede olduklarını bilmediklerini, birçok Özbek evinin yandığını belirtti.

Oş kentindeki şiddet sırasında, Türklere ait 6 evin yakıldığı, 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı öğrenildi.


-BAŞKENTTE TÜRK KAYMAKAMI VE DERNEK BAŞKANI SALDIRIYA UĞRADI-

Bu arada, Çüy eyaletine bağlı Prigorodniy ilçesi Kaymakamı ve Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Murafaddin Sakimov, kimliği belirsiz 8 kişinin saldırısına uğradı. Sakimov, olayı şöyle anlattı:

'Kaymakamlık binasından çıktım ve otomobilimin yanına geldim. Arabaya binmek için cebimden anahtarımı çıkardığım sırada yanıma yaklaşan kişiler beni kendi arabasına zorla bindirmek istedi. Direnmeye başladım. Sonra yüzüme kesici bir aletle yumruk aldım. Sonrasını güçlükle hatırlıyorum. Tam o sırada yakınlarda bulunan bir Türk köylü bu kişileri ürküttü ve beni kurtardı. Kolumdan ve boynumdan yaralandım. Kaymakamlık görevimde bazı kişilerin istediği arazileri vermediğim için saldırıya uğradığımı düşünüyorum.'

Sakimov, Çüy eyaletinde yaşayan 25 bin Ahıska Türküne olası provokatif saldırılara karşı dikkatli olmaları için çağrıda bulunduklarını söyledi.

Kırgızistan'ın güneyindeki Oş ve Calalabad eyaletlerinde 11 Haziran gecesi Kırgız ve Özbek gençleri arasında henüz belirlenemeyen bir sebeple çıkan kavganın çatışmaya dönüşmesi sonucu 176 kişi öldü, 1800 kişi yaralandı. Bu eyaletlerde olağanüstü hal ilan edilmesine rağmen güvenlik güçleri bölgede tam olarak durumu kontrol etmekte zorlanıyor. Hükümet, seferberlik ilan ederek bölgeye ek asker ve gönüllü halk birliklerini göndermeye devam ediyor.


14 yıl önce