|

Kiril bilmecesi

Suriye''deki kimyasal saldırıya ilişkin rapor BM''deki ayrılığı derinleştiriyor. Raporda ''Kiril alfabesi ile yazılı roket parçalarının bulunduğu'' bilgisi Moskova''yı kızdırdı. Sarin gazı dolu savaş başlıklarının Suriye dahil bir başka ülkeye satılmadığı iddia edildi.

.
00:00 - 20/09/2013 Cuma
Güncelleme: 22:25 - 19/09/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Kiril bilmecesi
Kiril bilmecesi

Suriye''de 21 Ağustos''ta düzenlenen ve bin 400''den fazla sivilin hayatını kaybetmesine neden olan kimyasal saldırıya dair tartışmalar bitmiyor. BM müfettişlerinin, sarin gazıyla düzenlenen saldırıya ilişkin ortaya koyduğu kanıtlar Beşşar Esed''i gösterirken, saldırı için kullanılan roketlerdeki Kiril yazıları da Rusya''yı işaret ediyor. Suriye''nin Guta bölgesinde 21 Ağustos''ta gerçekleşen kimyasal saldırı ile ilgili BM uzmanlarının açıkladığı raporda, ''Kiril alfabesi ile yazılı roket parçalarının bulunduğu'' bilgisinin yer alması Moskova''nın sert tepkine neden oldu.

LİBYA''YI ADRES GÖSTERDİ

Kremlin İdari Başkanı Sergey İvanov, Sovyetler Birliği''nin hiçbir zaman sarin gazı dolu savaş başlıklarını Suriye dahil bir başka ülkeye satmadığını öne sürdü. Düşünce kuruluşu Valdai Kulüp''ün toplantısında konuşan İvanov, BM uzmanlarının bölgede sarin kalıntıları olan tank bulduğunu, şu an dünyada hiçbir ordunun böyle bir tank kullanmadığını savundu. BM raporunda, ''bir roket parçasında Kiril alfabesi ile yazılı bir etiketin olduğu'' yönündeki ifadelere cevap veren İvanov, ''Bu tür etiketler 1950-1960''larda üretilen karadan karaya atılan roketlerde vardı. Bu roketler Libya başta olmak üzere onlarca ülkeye satıldı. Şimdi Libya cephaneliklerinin nerede olduğunu bir tek Tanrı biliyor…'' eleştirisi getirdi.

ABD: GÖZÜMÜZ ÜSTÜNÜZDE

Öte yandan Suriye rejiminin kimyasal silahlarının yerlerini değiştirdiği iddialarına yer veren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, ''Esed rejiminin kimyasal silahların yerini değiştirmediğinden emin olmak için gözümüzü (stokların) üzerlerinde tutuyoruz. Esed rejimi envanterini tam olarak sunmazsa bu, anlaşmaya uymamak demektir'' dedi. Bu arada Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC) verilerine göre, dünya kamuoyunda büyük infiale neden olan 21 Ağustos''taki kimyasal saldırıdan bu yana, Esed güçlerinin saldırılarında 2 bin 545 kişi öldürüldü.

11 yıl önce