|

Kısır döngüyü kırın

Avrupalı 'Akil adamlar' 'Bağımsız Türkiye Komisyonu' ikinci raporunu yayımladı. Akil Adamlar'a göre, bazı liderler süreci rayından çıkartmak üzere!

Dış Haberler
00:00 - 8/09/2009 Salı
Güncelleme: 03:16 - 8/09/2009 Salı
Yeni Şafak
Kısır döngüyü kırın
Kısır döngüyü kırın

Avrupa'da önde gelen bir grup siyasetçi ve akademisyen dün yayınladıkları bir raporda, bazı AB liderlerini Türkiye'nin üyelik sürecini rayından çıkarmaya çalışmakla suçladı. Açık Toplum Vakfı ve British Council'in desteğiyle akil adamların oluşturduğu Bağımsız Türkiye Komisyonu'nun Türkiye hakkındaki ikinci raporu "Avrupa'da Türkiye: Kısır Döngüyü Kırmak", düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezi'nde düzenlenen açık oturumla kamuoyuna açıklandı. Türkiye'nin 2004 yılında üyelik müzakerelerini başlattığı hatırlatılan raporda, Avrupalı liderlerden bu taahhüdün içini boşaltacak olumsuz açıklamalar geldiğine dikkat çekiliyor. Raporda "Fransa ve Almanya, Türkiye'ye karşı sözlerini tutmadı ve kamuoylarının isteklerine boyun eğdi." denilirken, "Üyeliğe alternatif başka düzenlemelerin söz konusu olması Türkiye'ye verilen sözün tutulmaması demektir" uyarısında bulunuldu.

Raporda, Avrupalı liderlerin 'açık uçlu süreç', 'özel ilişki' ve 'imtiyazlı ortaklık' gibi kavramlar kullanmalarının Türkiye'yi AB'nin siyasi mekanizmaları içine almamak için kullanılan popülist bir bahane olduğu belirtildi.

Avrupalı eski cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar, milletvekilleri ve üst düzey diplomatlardan oluşan akil adamlar komisyonunun Türkiye raportörlüğünü üstlenen eski Avusturya Dışişleri Müsteşarı Albert Rohan ise, "Ergenekon davasının Türkiye'nin geçmişindeki hataları gözler önüne serdiğini" söyledi. Rohan, "Bu yanlışların mahkeme tarafından ortaya çıkarılıp çözümlenmesi olumlu bir gelişme. Bence emekli ya da görevdeki askerlerin böyle bir dava kapsamında yargı önüne çıkarılmaları iyiye işaret" dedi.



15 yıl önce