|

Kızıl Meydan'da Zafer Günü

Rusya'nın başkenti Moskova'daki tarihi Kızıl Meydan'da, Zafer Günü dolayısıyla, 11 bin asker ve yüzlerce zırhlı askeri aracın katıldığı geçit töreni düzenlendi.

Aa
00:00 - 9/05/2014 Cuma
Güncelleme: 12:31 - 9/05/2014 Cuma
Yeni Şafak
Kızıl Meydan'da Zafer Günü
Kızıl Meydan'da Zafer Günü

Sovyetler Birliği'nin 2. Dünya Savaşı'nda dönemin Nazi Almanyası'na karşı kazandığı zaferin 69. yıl dönümünde Kızıl Meydan'da geleneksel askeri geçit töreni yapıldı.

Törende Rus ordusu kıtalararası füze, hava savunma sistemleri ve son teknoloji ekipmanlarla gövde gösterisi yaptı.

Ordunun her sınıfından 11 bin asker ile envanterde bulunan Topol-M ve S-400 gibi nükleer başlık taşıyabilen kıtalararası balistik füzer, İskandar Hava Savunma Sistemi ve zırhlı askeri araçların yer aldığı geçit töreninde, farklı özellikte ve tipte 69 savaş uçağı meydanın üzerinden uçtu.

Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlık ilan ederek Rusya'ya bağlanma kararı alan Kırım ve Sivastopol'ün simgeleri de Kızıl Meydan'da taşındı.

Töreni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Dmitriy Medvedev, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun yanı sıra özel davetliler ve 2. Dünya Savaşı gazileri de izledi.

Putin, törende yaptığı açılış konuşmasında, tüm ülkenin 9 Mayıs Zafer Bayramı'nı kutlayarak, "9 Mayıs en önemli bayramımız, böyle oldu ve olacak. Bu, ulusal gurur, yas ve sonsuz hafıza günü" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Rus basını, bu seneki geçit töreninin son 20 yılın askeri teknik anlamında en yüksek katılıma sahip olduğunu belirtti.

9 Mayıs Zafer Günü kapsmında, Rusya'nın birçok şehrinde askeri geçit törenleri ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

10 yıl önce