|

Kofi Annan Kahire'de

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Sudan'ın sorunlu Darfur bölgesinde görev yapan Afrika Birliği'nin ülkeden ayrılmasını istemesini, "olumlu bir girişim olmadığı" şeklinde değerlendirdi.

00:00 - 5/09/2006 Salı
Güncelleme: 13:09 - 5/09/2006 Salı
Yeni Şafak
Kofi Annan Kahire'de
Kofi Annan Kahire'de

Annan, Mısır'ın başkenti Kahire'de Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüşmesinden sonra geldiği İskenderiye'de yaptığı açıklamada, Sudan'ın, Darfur'a daha güçlendirilmiş bir BM barış gücünün konuşlandırılmasını reddetmesinden dolayı duyduğu endişeyi dile getirdi.


Sudan'ın, son 3 yılda onbinlerce kişinin öldüğü ve 2.5 milyondan fazla kişinin yerlerinden edildiği Darfur'daki insani dramın üstesinden gelemeyeceği uyarısında bulunan Annan, uluslararası toplumun, yerlerinden olmuş yaklaşık 3 milyon kişiyi kamplarda beslediğini hatırlatarak, barış gücünün çekilmesinin iyi olmayacağını söyledi.


Annan, uluslararası birliklerin, işgal için değil Sudan halkına ve hükümetine yardımcı olmak için bu bölgeye gideceğini her zaman dile getirdiğini belirtti.


Sudan, Darfur'da görev yapan, ancak maddi sıkıntı içinde olan Afrika Birliği'nden bu ayın sonuna kadar bölgeden ayrılmasını istemişti. 7 bin Afrika Birliği barış gücü askerinin Darfur'dan çekilmesinin, 2003'ten bu yana 200 bin kişinin öldüğü bölgedeki çatışmaları yeniden tırmandıracağı şeklinde değerlendiriliyor.


Hartum yönetiminin, şimdiden binlerce askerin ve milisin katılımıyla bölgede büyük bir operasyon başlattığı ve bu bölgeye takviyelerini daha da artıracağı bildiriliyor.


Mali ve personel sıkıntısı içindeki Afrika Birliği gücü ise son aylarda bölgede artan şiddetin önüne geçmekte ve istikrarı korumakta zorlanmıştı. BM, bu nedenle bölgedeki çatışmaları durdurmak için 20 bin askerden oluşacak daha büyük bir barış gücünü daha geniş bir görev yetkisiyle bölgeye yerleştirmek istiyor.


BM Güvenlik Konseyi bu amaçla, geçen ay sonunda Darfur'daki Afrika Birliği tarafından yönetilen barış gücünün BM'ye devredilmesini ve gücün yetkilerinin genişletilmesini öngören bir kararı kabul etmişti.


Konsey, bu kararla 5 Mayısta imzalanan Darfur barış anlaşmasının uygulanmasını sağlamak ve bölgedeki insan hakları ihlallerinin önüne geçmek istiyor. Sudan ise bu kararı reddediyor.


Darfur'daki çatışmalar, etnik Afrikalı kabilelerin Arap yönetimindeki Hartum hükümetine karşı 2003'te ayaklanmasıyla başlamıştı.


18 yıl önce