|

Kölecilik tarihine tutulan ışık

Günümüze kadar ulaşan tek Müslüman-Amerikalı köle otobiyografisi ABD Kongre Kütüphanesi tarafından erişime açıldı. Senegal’deki köyünde alıkonulan Ömer İbni Said’e ait anılar, ABD’nin kölecilik tarihine ışık tutuyor.

Yeni Şafak
04:00 - 23/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 03:58 - 23/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Bir insanlık ayıbı: Kölecilik (Arşiv)
Bir insanlık ayıbı: Kölecilik (Arşiv)

ABD’ye köle olarak getirilen Afrikalı bir Müslüman’a ait 1830’lardan kalma nadir el yazması anılar ABD Kongre Kütüphanesi tarafından internette kamuoyunun erişimine açıldı. Bu anılar ülkesinden zorla alınarak Güney Karolina’ya getirilen Ömer İbni Said’e ait. Senagal’den bir gemiyle Charleston’a getirilen Said, köyündeki pek çok insanın öldürüldüğünü kaçmaya çalışanların cezalandırıldığını anlatıyor.


ARAPÇA YAZILMIŞ
  • Amerika’daki Müslüman bir kölenin günlük yaşantısına, hayatına ve toplumdaki yerine dair az bilinen detayları paylaşan İbni Said’in anıları önce kendi dilinde Arapça yazılmış daha sonra İngilizce’ye çevrilmiş. Günümüze kadar kalmayı başaran tek Müslüman-Amerikalı köle otobiyografisi olan belgelerinin bugünkü değerinin çok daha fazla olduğu kaydediliyor.

MEZARI ABD’DE

Said, anılarında, Kuzey Karolina’ya getirildiğinde bir adama satıldığını ancak ondan kaçtığını anlatıyor. Kaçtıktan sonra hapse atıldığını belirten Said, daha sonra Jim Owen adlı bir adamın evinde köle olarak yaşadığından bahsediyor. Said, ailenin İngilizce öğrenmesi için Kur’an’ın İngilizce çevirisini verdiklerini ifade ediyor. 1864 yılında ölen Said’in mezarı Bladen County’deki Owen aile mezarlığında yer alıyor.

  • Tahrifata uğramadı
  • Günümüze kadar kalmayı başaran tek Müslüman-Amerikalı köle otobiyografisi olan belgelerinin bugünkü değerinin çok daha fazla olduğu kaydediliyor. Kongre Kütüphanesi’nden yapılan açıklamada belgenin Afrika’nın 18. ve 19. yüzyıllarına ayrıca Amerika’nın kölecilik tarihine önemli ışık tuttuğu ve bu nedenle bu alanlarda yapılacak araştırmalar için paha biçilmez bir kaynak oluşturduğu belirtildi. Otobiyografinin Arapça yazılmış olması belgenin İbni Said’in sahibi olan kişi tarafından değiştirilmemiş olduğu anlamına geliyor ki bu da belgeyi daha kıymetli yapıyor.
#Köle
#ABD
#Ömer İbni Said
#Tarih
5 yıl önce