|

Kolomb'un heykeli de parçalandı

ABD’deki heykel savaşları Batı medeniyetinin sembollerine uzandı. Dünyada Batı istilasının sembolü sömürgeci kaşif Kristof Kolomb’un Baltimore’daki 225 yıllık anıtı baltayla paramparça edildi. Ohio eyaletinde ABD Bağımsızlık Savaşı kahramanı ve Kızılderili katliamcısı Albay William Crawford heykelinin başı koparıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/08/2017 Pazar
Güncelleme: 00:41 - 27/08/2017 Pazar
Yeni Şafak
ABD’de Batı medeniyetinin sembolüne saldırı
ABD’de Batı medeniyetinin sembolüne saldırı

Amerikan İç Savaşı’nda köleliği savunan güneylilerin komutanı General Lee heykelinin 14 Ağustos’ta yıkılması Batı medeniyetinin sembollerini de deviriyor.

1492 yılında Amerika Kıtası’na ayak basarak küresel batı istilasını başlatan sömürgeci kaşif Kristof Kolomb’un 225 yıllık anıtı baltayla parçaladı. 21 Ağustos’ta Youtube’da yayımlanan videoda bir kişinin ABD’nin Baltimore kentindeki anıtı parçaladığı görülüyor. Videodaki ses kaydında ise şu ifadeler yer alıyor: Kristof Kolomb, Avrupa kapitalizminin Batı Yarıküre’yi istilasının sembolüdür. Kolomb, asırlarca süren terör, cinayet, soykırım, tecavüz, kölelik, ekolojik bozulma ve Amerika’da kapitalist sömürü sistemini başlatan kişidir. Sömürgeci bu dalga yerli, Afro-Amerikalı ve esmer insanın üstünde ilerlemeye devam ediyor.” Parçalanan anıttaki kitabenin üzerine “Irkçılık: Alaşağı edin!”, “Gelecek, etnik ve ekonomik adalette” yazılı dövizler de bırakıldı.

BÜYÜK BİR PLANIN PARÇASI

Baltimore merkezli İtalyan-Amerikan Yurttaşlar Kulübü Başkanı Joe DiPasquale ise, “Umarım bu eylem yalnızca rastgele yapılmıştır ve büyük bir planın parçası değildir” endişesini paylaştı. Olayla ilgili konuşan Maryland’deki İtalyan-Amerikan Yardım Kuruluşları Başkanı Bill Martin, “Bir çok insan bu olaylara üzülüyor, ben de üzülüyorum” dedi.


NEW YORK'TAKİ NEFRET ABİDESİ

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da Manhattan'daki Kristof Kolomb heykelini kaldırma tartışması açtı. Blaiso, Central Park yakınındaki heykeli kentte kaldırılması düşünülen çok sayıda nefret abidesinden birisi olarak görüyor. Heykel, 1892 yılında Kolomb'un kıtaya gelişinin 400. Yıldönümü'nde dikilmişti.


KAFASI KOPARILDI

Öte yandan Ohio eyaletinde Crawford Adliye Sarayı’nın dışında bulunan ABD Bağımsızlık Savaşı kahramanı Albay William Crawford heykelinin başı koparıldı. Ağır ceza ile yargılacanak failler her yerde aranırken heykelin kafası da kayıp. Fransızlarla ve Kızılderilerle savaşan Crawford’un kafaderisi Gnadenhutten Katliamı’nın intikamını almak isteyen Kızılderililer tarafından yüzülmüş ve Crawford kazığa bağlanarak yakılmıştı.

#ABD
#Kristof Kolomb
#Heykel
7 yıl önce