|

Komşi''de koalisyon sıkıntısı

Bulgaristan halkı, 20 Şubat''ta feshedilen meclisin yeniden oluşması için dün erken genel seçimlerde oy kullandı. Resmi olmayan ilk sonuçlarına göre parlamentoya aralarında Türklerin oluşturduğu HÖH''ün de olduğu 4 parti girdi. Oyların yüzde 30''unu alan eski Başbakan Boyko Borisov''a azınlık hükümeti yolu gözüktü.

Sofya
00:00 - 13/05/2013 Pazartesi
Güncelleme: 01:06 - 13/05/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Komşi''de koalisyon sıkıntısı
Komşi''de koalisyon sıkıntısı

Bulgaristan''da seçmenler, genel seçimlerde oy vermek için dün sandık başına gitti. 1989 yılında eski komünizm rejiminin düşmesinden sonra 5. kez erken seçim yapıldı. 38 parti ve 7 koalisyonun katıldığı seçimde 8 bin aday, meclisteki 240 sandalye için yarıştı.

Kayıtlı seçmen sayısının 6 milyon 868 bin 455 olduğu ülkede seçime katılım oranı yüzde 46,4 düzeyinde kaldı. Açıklanan ilk sonuçlar, azınlık hükümeti kurulması ihtimalini güçlendirdi. Anayasa gereğince parlamento onayıyla göreve başlayacak hükümetin, en az 121 milletvekilinin desteğine sahip olması gerekiyor.

HÖH 34 SANDALYE ALDI

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, eski Başbakan Boyko Borisov''un Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar partisi (GERB) oyların yüzde 30''unu aldı. GERB iktidarı döneminde ana muhalefet konumundaki Bulgaristan Sosyalist Partisi ise oyların yüzde 27''sini almayı başardı. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) yüzde 11''lik oyla üçüncü büyük parti olma özelliğini korudu. HÖH''ün, hükümet kurma sürecinde kilit rol oynayacağı tahmin ediliyor. Irkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisi de yüzde 7,5 oy alarak ülkenin dördüncü siyasi partisi oldu. Parlamentoya giriş barajının yüzde 4 olduğu ülkede, bazı küçük partilerin de barajı geçeceği tahmin ediliyor. İlk sonuçlara göre 240 sandalyeli parlamentoya ilk 4 partinin girmesi durumunda GERB''in 96, BSP''nin 86, HÖH''ün 34 ve ATAKA''nın 24 milletvekili alması bekleniyor.

PUSULA BASKINI

Sofya''nın güneybatısındaki Kostinbrod şehrinde önceki gün düzenlenen operasyonda, seçim pusulalarını basan Multiprint şirketinin tesislerinde 25 milletvekili çıkarabilecek 350 bin sahte pusulaya el koyulmuştu. Şirketin sahibi ve Kostinbrod Belediye Meclis üyesi Yordan Bonçev''in, istifa eden hükümetin içişleri bakanı Tzvetan Tzvetanov''n yakın dostu olduğu belirtiliyor. Bonçev''in matbaası, daha önce düzenlenen iki seçimde de tüm pusulaları basmıştı.

İsmailov baraja takıldı

Hak ve Özgürlükler Hareketi''nden (HÖH) ayrılan Korman İsmailov''un kurduğu Hürriyet ve Şeref Halk Partisi açıklanan ve resmi olmayan ilk sonuçlara göre yüzde 4 barajını aşamadı.HŞHP, ''Değişime yön ver'' sloganıyla kampanyalar yaparak Türkiye''de oy kullanan 86 bin çifte vatandaşın oyuna talip olmuştu. Çar Simeon Sakskoburggotski''nin partisiyle koalisyon kuran HŞHP, mikroekonomi ağırlıklı vaatler sundu.

Türkçe selama ceza!..

Bulgaristan''da Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) lideri Lütvi Mestan, seçim kampanyasında Türkçe konuştuğu için 2 bin 500 avro ceza aldı. Mestan, Kırcaali halkını Türkçe selamlayarak Karamantzi''de konuşmasını Türkçe yaptığı için anında 2 bin 500 avro para cezasına çarptırıldığını söyledi. Mestan, seçimin, Bulgaristan için ''kader günü olacağını'' belirterek, seçimden daha güçlü çıkacaklarını savundu.

Türkiye''de sandıklar kuruldu

Türkiye''de yaşayan Bulgaristan vatandaşları Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Bursa, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Ankara, Antalya, Balıkesir, Manisa, Eskişehir, Mersin, Sakarya ve Yalova''daki 86 sandıkta dün saat 07.00 itibariyle oy kullanmaya başladı. Türkiye''de yaşayan 86 bin Bulgaristan vatandaşının oy vermesi bekleniyor. Seçimler için 15 bin polis görev aldı.


11 yıl önce