|

Komşuda geçici hükümet belli oldu

Cihan
00:00 - 12/03/2013 Salı
Güncelleme: 18:37 - 12/03/2013 Salı
Yeni Şafak
Komşuda geçici hükümet belli oldu
Komşuda geçici hükümet belli oldu

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Mayıs ayındaki seçimlere kadar işbaşında kalacak geçici hükümeti açıkladı. Buna göre başbakan ve aynı zamanda dışişleri bakanı görevini Bulgaristan'ın Fransa Büyükelçisi Marin Raykov yürütecek.

Raykov, kısa sürecek hükümeti döneminde gelirin artırılması yönünde çalışmalar yapacaklarını ve emeklilerin maaşlarına düzeltme gerçekleştireceklerini söyledi.

AB ve NATO'ya karşı olan sorumluluklarını yerine getirmeye devam edeceklerini vurgulayan Raykov, Anayasa'ya ve Seçim Kanunu'na dokunmayacaklarını belirtti.

"En önemli sorun düşük ücretler"

Bulgaristan'daki sosyal ve siyasi krizin ekonomik krize dönüşülmesine izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Plevneliev ise kabinenin önünde birkaç çok önemli görev durduğunu belirtti. Hükümetin enerji konusunda tekelciliğe karşı yasa tasarısı sunması ve güçlü bir düzenleme kurulu için adım atılması gerektiğini kaydeden Plevneliev, "En önemli sorun düşük gelirlerdir; iyi eğitim ve yatırımla yeni işyerlerinin açılması lazım. Şu andaki bakanların kısa zamanları var. Belki en fazla 3 ay. İşlerini yapmalarına izin verelim ve ondan sonra onları yargılayalım." diye konuştu.

Geçici hükümetin insanlara hizmet edeceğini belirten Plevneliev, A'dan Z'ye kadar elektrik dağıtım zincirinin tamamen incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Geçici hükümette sosyal yöne bakan yenilikler göze çarpıyor. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerden sorumlu bir bakan yardımcılığı ihdas edildi. Yeni kabinede sanal hükümetten sorumlu bir bakan da var.

Hükümetin devir teslim töreni yarın yapılacak. 15 Mart'ta meclisin görevine son verilirken, 12 Mayıs'ta da erken seçimler yapılacak.

Raykov kimdir?

Washington'da 1960'da doğan Raykov, 1987'de Sofya'da uluslararası ilişkiler bölümünden mezun oldu. 1998'de siyasete atılan Raykov, Kostov kabinesinde dışişleri bakanı yardımcısı oldu.

2009-2010 yıllarında da aynı görevi üstlendi. 2010'da Fransa Büyükelçisi oldu. Evli ve iki çocuk sahibi olan Raykov; Rusça, İngilizce ve Fransızca biliyor.

11 yıl önce