|

Kongo'da tartışmalı seçim ertelemesi

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bu yıl yapılması gereken yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri mali sorunlar nedeniyle ertelendi. Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Nangaa: "Seçmen kayıtları, Eylül 2017'ye kadar devam edecek" açıklamasını yaparken, muhalifler bu duruma tepki gösterdi.

Yeni Şafak
13:06 - 9/08/2016 Salı
Güncelleme: 13:15 - 9/08/2016 Salı
AA

Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Corneille Nangaa, seçmen kayıtlarının Eylül 2017'ye kadar devam edeceğini açıkladı.



DKC Dışişleri Bakanlığında düzenlenen törende konuşan Nangaa, yerel, genel seçim ve devlet başkanı seçimine ilişkin bilgi verdi.



Ülkenin batısında 31 Temmuz'da başlatılan ve yaklaşık 45 milyon kişiyi ilgilendiren seçmen kayıtları işleminin, Eylül 2017'ye kadar devam edeceğini belirten Nangaa, seçim takviminin değişme olasılığının da yüksek olduğunu ifade etti.



Süreçteki tüm aşamalara uyulmasının önemine vurgu yapan Nangaa, bu aşamada bir seçim takviminin belirlenmesinin ülkede kargaşaya sebep olabileceği uyarısında bulundu.



Öte yandan muhalefet liderlerinden Freddy Matungulu, seçim komisyonunun siyasallaştığını savunarak, Kabila'nın her durumda 19 Aralık'ta görevi bırakması gerektiğini dile getirdi.



Devlet Başkanı Joseph Kabila ise geçen hafta ziyaret için gittiği Uganda'da, seçimlerin, seçmen kayıtlarının alınmasının ardından düzenleneceğini açıklamıştı.



Muhalifler seçimlerin ertelenmesine tepki gösterdi

DKC'lilerin bu yıl içinde yerel, genel seçim ve devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak kasım ayında yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi gündemde.



Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla kasım ayında ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalif 7 siyasi partiyi tek çatı altında toplayan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden iktidara gelebilmek için bunu istediğini iddia ederek, sürece katılmayacağını duyurmuştu. Muhalefet ayrıca, sürece katılmak için siyasi tutukluların serbest bırakılmasını şart koşuyor.



Diğer yandan Anayasa Mahkemesi mayıs ayında, devlet başkanı seçiminin anayasal süreç kapsamında düzenlenememesi durumunda Kabila'nın yeni devlet başkanı seçilene kadar görevine devam edeceğini açıklamış ve binlerce kişi söz konusu açıklamayı protesto etmek için sokaklara dökülmüştü.



BM, Avrupa Birliği ve ABD'nin seçimlerin ertelenmemesi yönünde görüş belirtmesinin ardından Kabila, haziranda seçmen kayıtlarının geçen ay başlatılacağını açıklamıştı ancak şu ana kadar sadece bir bölgede kayıtlar başlatıldı.



#Demokratik Kongo Cumhuriyeti
#Kabila
#Seçim
#Seçmen kayıtları
8 yıl önce