|

Korkulan oldu!

New York'ta taksiye binen genç, şoföre, “Müslüman mısın? Oruç tutuyor musun?” diye sordu. “Evet” yanıtını alınca adamı boynundan bıçakladı. Bangladeşli şoför yaralı kurtuldu

00:00 - 27/08/2010 Cuma
Güncelleme: 10:41 - 27/08/2010 Cuma
Yeni Şafak
Korkulan oldu!
Korkulan oldu!

Amerika'da günlerdir süren cami projesi tartışmalarının ardından kentin ilk dinlerarası nefret saldırısı gerçekleşti. 21 yaşındaki sinema öğrencisi Michael Enright, önceki gün akşam üzeri bir taksi çevirdi. Enright, taksiciyle sohbet ederken nereli olduğunu sordu. Taksi şoförü Ahmed Shariff'in Bangladeşli olduğunu öğrenince de, “Müslüman mısın?” diye sordu. Olumlu yanıt alınca da, “Aleykümselam” diye karşılık verdi. Ardından şoföre oruç tutup tutmadığını soran Enright, Ramazan ritüelleri ile ilgili espiriler yapmaya başladı. Espirilerden huzursuz olan Shariff sohbeti kesti. Trafik nedeniyle taksinin yavaşladığı sırada, Enright küfürler savurarak, Shariff'e kontrol noktasına girmesini söyledi, bıçağını çekip Shariff'in boğazına dayadı ve yüzünü, boğazını, omzunu kesti. Olay yerindeki bir polis durumu anlayınca Enright'ı gözaltına aldı. Enright dün de mahkemeye çıkarıldı. Saldırgan ikinci dereceden cinayete teşebbüs etmekten ve birinci derecede nefret saldırısı düzenlemekten 25 yıla kadar hapis cezası istemi ile yargılanacak.


'New York'a yakışmadı'

Son olay, cami tartışmalarının ardından yaşanan gerginliğin toplumdaki yansıması olarak yorumlandı. Amerika-İslam İlişkileri Heyeti Başkanı Nihad Awad, “Diğer Amerikan azınlıkların da deneyimlediği gibi, nefret dolu kelimeler, nefret saldırılarına dönüşüyor. İslamiyetle ilgili yapılan kamusal iftiralar bireyleri kışkırtıyor ve suçsuz insanların şiddete maruz kalmalarına neden oluyor” dedi. Olaya New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'den de tepki geldi. “Bu tip hareketler, tanrımız kim olursa olsun New Yorklular olarak inandığımız her şeye karşı” diyen Bloomberg, Shariff'i belediyeye davet ederek kendisiyle görüştü.

Enright, geçen yıl okul projesi için belgesel hazırlamak üzere Afganistan'da 6 hafta kalmıştı. Bu yolculuğun masraflarını karşılayan “Uluslararası Kesişme” isimli organizasyon, olaya en çok şaşıranların başında geldi. Olayla ilgili üzüntülerini dile getiren yetkililer, “Enright geçen sene bizimle barış dolu bir dünya için çalışmış ve dua etmiş bir arkadaşımızdır, yaşanan bu olay bizi çok üzdü” dedi.


(Milliyet)

14 yıl önce