|

Kosova'daki camilere restorasyon

Kosova'da Osmanlı döneminden kalan 2 büyük caminin restore çalışmaları, T.C. Kültür Bakanlığı tarafından üstleniliyor.

İha
00:00 - 23/12/2006 Cumartesi
Güncelleme: 09:21 - 23/12/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Kosova'daki camilere restorasyon
Kosova'daki camilere restorasyon

T.C. Kültür Bakanlığı, önümüzdeki yıl Kosova'da bulunan ve Osmanlı döneminden kalan iki camiyi restore ettirecek. Kosova Türk Eşgüdüm Bürosu Müsteşarı Volkan Türk Vural, Kosova Kültür Bakanı Astrit Haraçija ile biraya gelerek, konu hakkında bilgi verdi.

Kosova'da Osmanlı döneminden kalan 2 büyük caminin restore çalışmaları, T.C. Kültür Bakanlığı tarafından üstleniliyor. Bakanlık himayesinde gerçekleştirilecek olan restorasyon hakkında görüşmek için Kosova Kültür Bakanı Astrit Haraçija ile biraraya gelen Kosova türk Eşgüdüm Bürosu Müsteşarı Volkan Türk Vural, makamında ziyaret ettiği Haraçija'ya acil onarıma ihtiyacı olan camilerin restorasyon planlarını takdim etti. Çalışmalar kapsamında 1461 yılında inşa edilen Priştine Fatih Sultan Mehmet Camii ve 1615 tarihli Prizren Sinan Paşa Camii'nin restore edileceği belirtildi. Vural, samimi geçen görüşmede Türkiye'nin, Kosova'daki tarihi eserlere sahip çıkılmasını bir görev olarak saydığını belirterek, Kosova'nın etnik bir mozaik olduğunu, bu mozaiğin de Kosova'nın tarihini ve kültürünü yansıttığını vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kosova'nın hep yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğinin altını çizen Müsteşar Vural, cami restorasyonlarını kastederek, “bu sadece ve sadece, Kosovalılar ile olan ilişkilerimizin ve kardeşliğimizin bir göstergesidir” ifadesini kullandı.

Kosova Kültür Bakanı Haraçija, yardım ve desteklerinden dolayı Türkiye'ye şükranlarını sundu. Görüşmede Türkiye'ye övgüler yağdıran Bakan Haraçija, Türkiye'nin Kosova'ya savaş öncesinde olduğu gibi savaş sonrasında da sürekli olarak her türlü yardımlarda bulunduğunu hatırlattı. Kosova'da kültürel tarihi mirasın muhafaza edilmesinde Türkiye'nin çalışmalarını

takdir etti.Kosova Kültür Bakanı Haraçija, 2007 yılında Kosova ile Türkiye

arasında kültür ve spor alanlarında işbirliği antlaşmasının imzalanacağına

inandığını belirtti.

Kosova'daki Osmanlı eserlerinin restorasyon çalışmaları, 2004 yılının Ağustos ayında Türkiye ile Kosova arasında imzalanan tarihi eserlerin restorasyonuna ilişkin kültürel işbirliği protokolünün bir parçasını oluşturuyor. Kosova'da restorasyon çalışmaları için T.C.Hükümeti tarafından 2.5 milyon dolar kaynak ayrıldı.

17 yıl önce