|

Kosova'yı 43 ülke tanıdı

İha
00:00 - 4/07/2008 Cuma
Güncelleme: 21:36 - 4/07/2008 Cuma
Yeni Şafak
Kosova'yı 43 ülke tanıdı
Kosova'yı 43 ülke tanıdı

Dünyanın en genç devletlerinden Kosova, birçok ülke tarafından tanınmayı bekliyor. Kosova'yı bağımsızlığını ilan ettiği 17 Şubat tarihinden bu yana aralarında ABD, Avrupa Birliği'nin (AB) çoğu ülkeleri ve Türkiye'nin de bulunduğu 43 ülke tanıdı.

Kosova'yı 13 Haziran'da tanıyan son ülke ise Afrika kıtasında yer alan Sierra Leone oldu. Bu tarihten sonra ise tanıma sürecinde belirli bir yavaşlamanın gözlendiği iddiaları ortaya atıldı. Kosova Hükümeti'nin de bu konuyu gündeme getirerek, tanıma sürecine hız kazandırılması için başta dışişleri olmak üzere Kosova kurumlarından da gayretlerin artırılmasını istedi.

"Acaba Kosova'nın tanınmasında istenen hız yakalandı mı? Tanıma konusunda endişe edilecek gelişmeler var mı?" gibi soruları yanıtlayan Kosova Dışişleri Bakanı Başdanışmanı Bekim Sejdiu, Kosova'yı tanıyan ülke sayısının 43'e yükseldiğini, birçok ülkenin de yakın bir zamanda Kosova'yı tanımasının beklendiğini, ilk başlarda Kosova'yı çevreleyen bölgede belirli sorunların yaşandığını, tanımanın bölgedeki bazı dinamiklere bağlı olduğunu belirterek, gidişatın iyi gittiğini söyledi.

"Tanıma sürecinin yavaşladığını düşünmüyoruz. Tanıma sürecinin tabi ki daha hızlı gerçekleşmesini arzu etmekteyiz, fakat uluslararası ilişkilerdeki mevcut durum ve gelişmeleri anlayışla karşılıyoruz. Bu sürecin güçlü bir şekilde devam edeceğine inancımız tamdır" diye konuşan Sejdiu, "Kosova Hükümeti ve Kosova Cumhuriyeti kurumları, tanıma sürecinde yavaşlama gözlendiği iddiaları karşısında endişe duymamaktadır. Tanınma uluslararası planda önceliklerimizden biridir. Biz memnunuz. Tanımaların gereken zamanda yapılacağına inanıyoruz" dedi.

İslam ülkeleri tarafından tanınma konusunda büyük beklenti içinde olduklarını da belirten Bekim Sejdiu, öncelikle Kosova'ya verdikleri destekten dolayı teşekkürlerini belirterek, daha fazla İslam ülkesinin en yakın zamanda Kosova'yı tanımalarını beklediklerini sözlerine ekledi.

Kosova, tanımaların art arda gelmesini beklerken bu arada dünyanın en önemli merkezlerinde büyükelçilikler açmaya hazırlanıyor. Sejdiu, Kosova'nın bu yılın sonuna kadar 10 büyükelçilik açacağını açıkladı.

Tarım uzmanı Skender Bajrami ise, Kosova'yı ilk tanıyan ülkeler arasında yer alması ve İslam ülkelerinde Kosova için lobicilik yapması nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti.

16 yıl önce