|

Kral Selman Prens'i devre dışı bıraktı

Suudi Arabistan Kralı Selman'ın Veliaht Prens Selman'ı İsrail-Filistin konusunda devredışı bırakarak ABD'nin ortaya sürdüğü 'Yüzyılın Anlaşması'na destek vermeyeceği öne sürüldü.

Yeni Şafak
14:23 - 10/02/2019 Pazar
Güncelleme: 14:38 - 10/02/2019 Pazar
Kral Selman ve oğlu Prens Selman Riyad'da gerçekleşen bir zirve sırasında konuşuyor. (Reuters)
Kral Selman ve oğlu Prens Selman Riyad'da gerçekleşen bir zirve sırasında konuşuyor. (Reuters)

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in Filistin-İsrail meselesinde inisiyatifi oğlu ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’dan devraldığı iddia edildi.

İddia, ABD merkezli Axios haber sitesine konuşan Israil Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkiliye ait.

  • İddiaya göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın Siyasi Araştırmalar Merkezi, Aralık 2018 tarihinde gizli olarak konuya dair bir rapor hazırladı. Sadece bazı İsrailli büyükelçiler ve ulusal güvenlik yetkililerine gönderilen raporda, Kral Selman’ın Trump’ın barış planını desteklemeyeceği ifadeleri yer aldı.


Raporda, Kral Selman'ın İsrail-Filistin meselesine el koyduğu ifade edildi. Buna göre, Kral Selman, ABD'nin İsrail-Filistin arasındaki sorunları içeren 'Yüzyılın Anlaşması'nı onaylamayacağı düşünülüyor.

Axios'a konuşan İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin
“Geçen yıl, Suudi Arabistan ile önemli bir ilerleme sağlanabileceğine dair fırsat penceresi açıldığı yönünde bir his vardı. Böyle bir başlangıç olsa bile, şimdilik pencere kapalı”
ifadelerine yer verildi.

'Yüzyılın Anlaşması' nedir?

ABD yönetiminin hazırlamaya devam ettiği "Yüzyılın Anlaşması" adı verilen plan, Filistin tarafına getirdiği ağır şartlar nedeniyle meseleye çözüm olmaktan çok İsrail işgalini pekiştiriyor.

Trump'ın İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüğü, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır’ın da destek verdiği belirtilen "Yüzyılın Anlaşması" planı, Filistin devletini kurmak için Sina topraklarının bir bölümünün alınmasını öngördüğü ya da planın Kudüs'ün tamamının İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine olan maddeler içeriyor.

  • İsrail tarafından yerlerinden edilen 6 milyona yakın Filistinli mültecinin geri dönüş hakkı konusuna yer verilmediği dile getirilen planda, Filistin tarafına birtakım maddi yardımlar ile Kudüs’ün kenar mahallelerinden birinin başkent olarak önerildiği de ifade ediliyor.

Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ile Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, "‎‎Yüzyılın Anlaşması" planını görüşmek üzere Haziran 2018’de Orta Doğu turuna çıkmış, Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır, Katar ve İsrail'i ziyaret etmiş ancak Filistinli yetkililerle herhangi bir görüşme yapmamıştı.

#Prens Selman
#Kral Selman
#Suudi Arabistan
5 yıl önce